Zilele Filmului Maghiar

27 septembrie 2017

Asociatia Filmtett din Cluj-Napoca si Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara organizeaza a 17-a editie a Zilelor Filmului Maghiar, care se va desfasura in 2-3 octombrie 2017 in Sala Studio a teatrului. Subtitrarea filmelor va fi in romana sau engleza, iar intrarea este libera.

Prima editie a festivalului Filmtettfeszt a fost organizata in Cluj-Napoca in anul 2001 cu scopul de a prezenta filme de arta produse recent in Ungaria, premiate la diferite festivaluri internationale, dar care nu au intrat in distributie cinematografica in Romania. In acelasi timp, organizatorii au dorit sa asigure un prilej de prezentare cineastilor maghiari din Romania. La editia din 2016 s-au organizat proiectii simultane in 12 orase, iar o selectie a filmelor proiectate in festival va fi prezentata si in Timisoara, sub titulatura Zilele Filmului Maghiar. Mai jos, programul festivalului.

Luni, 2 octombrie, 17:30
Filmele Taberei de creatie Filmtett workshop, editia 16, subtitrare in romana
Tabara de creatie Filmtett se desfasoara incepand din 2002 si are un rol de suplinire, dar si complementar formarii profesionale. Tabara le ofera ocazia tinerilor talentati din Bazinul Carpatic sa experimenteze in diverse zone ale cinematografiei.
Bertóti Attila, Vezsenyi Tamás: Semnal 2017; Besenyei Kata: Medicul tatalui meu nu practica; Csont Zsombor: Frici de tata; Dobi Ferenc: Zapacitor; Zeleny Ákos: Icar; Lokodi Melinda: Fifi; Németh Imre Zoltán: Paradise Park; Vácz Péter: Fata de perna; Kántor Zsolt: Prometeu, chitcanul; Szucher Ágnes: Stii de ce mi-e teama?; Benedek Szabolcs: Your Face trough the Screen.

Luni, 2 octombrie, 19:00 Film documentar, subtitrare in romana
Kanzoli Wanted – regia Tóth Ridovics Máté, Gálovits Zoltán, 2017, 74’
In urma castingului pentru filmul Miraj, in regia lui Hajdu Szabolcs, Ruzsa Rémusz primeste rolul lui Kanzoli. Conform intelegerii, un membru al echipei vine in Romania, la Capeni, Covasna, sa-l ia pe actorul amator la filmarile care au loc la 800 de kilometri distanta. Sarcina pare usoara, dar se ivesc obstacole neasteptate si, cu doua zile inainte de filmari, se isca un conflict serios cu localnicii.

Luni, 2 octombrie, 21:00 Lungmetraj, subtitrare in romana
Cetateanul, regia Vranik Roland, 2017, 109’
Wilson traieste in Ungaria, ca refugiat. De ani de zile lucreaza in Budapesta ca agent de paza, iar cea mai mare dorinta a lui este sa devina cetatean maghiar. De fiecare data, insa, pica examenul. Mari, o profesoara de maghiara si de istorie, de aceeasi varsta cu Wilson, il ajuta sa invete, iar intre cei doi ia nastere o poveste de dragoste. Mari ia o decizie importanta: isi paraseste sotul si se muta acasa la barbatul de culoare. Viata lui Wilson pare a lua o turnura fericita, brusc, insa, apare in poveste Shirin, o refugiata din Iran, a carei singura sansa este o casatorie formala cu un cetatean maghiar. Situatia devine, incet si sigur, foarte neplacuta: barbatul trebuie sa aleaga intre iubirea pentru Mari si responsabilitatea pe care o simte fata de refugiata.
Scenariu: Vranik Roland, Szabó Iván
Imagine: Juhász Imre
Montaj: Makk Lili
Muzica: Kalotás Csaba, Vranik Krisztián
Distributie: Dr. Cake-Baly Marcelo, Máhr Ágnes, Arghavan Shekari
Producator: Fehér Károly

Marti, 3 octombrie, 17:30 Film documentar, subtitrare in engleza
Ce e cu circul asta? regia Halász Glória, 2017, 86’
Printr-o adevarata echilibristica intre realitate si fictiune, filmul ne ofera ocazia sa intram in vietile artistilor trupei de circ contemporan Recirquel si in interiorul procesului prin care se naste un spectacol. Aflam ca eroii unor productii care ne taie rasuflarea sunt in primul rand oameni: uneori si lor le este teama, uneori si ei sufera, uneori si ei au vise si dorinte. Iar visele lor pot fi intuite cand au spectacole intr-un port, intr-o carciuma sau chiar pe acoperisul unei case vechi de 100 de ani.
Imagine: Pataki Ádám
Montaj: Mészáros Attila
Muzica: Sárik Péter
Distributie: Biritz Ákos, Herczeg Richárd, Illés Renátó, Lakatos Leonetta, Pintér Áron, Veress Zsanett, Simon Árpád
Producator: Osváth Gábo

Marti, 3 octombrie, 19:00 Lungmetraj, subtitrare in romana
Putul, regia Gigor Attila, 2016, 96’
Interzis spectatorilor sub 16 ani
Undeva in apropierea granitei Ungariei cu Austria, in mijlocul pustietatii, se afla o benzinarie. Amplasarea ei e la fix pentru un „antreprenor” care traieste din traficarea femeilor in Elvetia, iar aceasta statie de tranzit nu da de gandit nimanui. La benzinarie lucreaza batranul alcoolic István, care era acolo de dinainte de „afacere”, iar fetele sunt transportate o data la doua, trei saptamani. Intr-o zi lenesa de vara fierbinte, la benzinarie apare fiul lui István, parasit de mama lui. In acelasi timp, masina care transporta fetele se defecteaza, astfel ca, timp de cateva zile, atat ele, cat si soferul raman blocati cu István si fiul lui. Vor iesi la iveala atat sentimente, cat si secrete bine pastrate pana acum…
Scenariu: Gigor Attila
Imagine: Herbai Máté
Montaj: Kiss Wanda
Muzica: Kunert Péter
Distributie: Jankovics Péter, Kovács Zsolt, Trokán Nóra, Kurta Niké, Irma Milovic, Tzafetás Roland, Pokorny Lia, Pusztai Ferenc, Udvaros Dorottya
Producator: Pusztai Ferenc

Marti, 3 octombrie, 21:00 Lungmetraj, subtitrare in romana
Cu inima curata, regia Vranik Roland, 2017, 109’
Interzis spectatorilor sub 16 ani
Cel de-al doilea lungmetraj al lui Till Attila spune povestea unei gasti de tipi in scaune cu rotile. Doi tineri cu dizabilitati motorii se imprietenesc cu un ucigas platit cool si smecher, in scaun cu rotile si el. Astfel, cei doi ajung in slujba mafiei. Protagonistii nu au mare lucru de pierdut, desi in aceasta aventura nimic nu e ceea ce pare. Nu exista granita intre realitate si imaginatie si, in timp ce eroii nostri trec dintrun schimb de focuri in altul, incepem sa vedem tot mai clar provocarile vietii de zi cu zi intr-un scaun cu rotile. Mai mult, vom trai cu emotie momentul in care un fiu parasit isi iarta tatal.
Scenariu: Till Attila
Imagine: Juhász Imre
Montaj: Gothár Márton
Muzica: Kalotás Csaba
Distributie: Fenyvesi Zoltán, Fekete Ádám, Thuróczy Szabolcs, Balsai Mónika, Danish Lídia, Dusán Vitanovics
Producator: Stalter Judit