Yuri Kordonsky semneaza un spectacol la Teatrul German

27 septembrie 2017

Prima productie din stagiunea 2017/2018 a Teatrului German de Stat Timisoara (TGST) este „Incredibila si trista poveste a candidei Eréndira si a bunicii sale fara suflet”, de G.G. Márquez, in versiunea scenica si in regia lui Yuri Kordonsky.

Premiera va avea loc sambata, 30 septembrie 2017, la ora 19,30, urmatoarea reprezentatie fiind programata duminica, 1 octombrie, la ora 19,30. Spectacolele au loc in sala Teatrului German si beneficiaza de traducere in limba romana.

Yuri Kordonsky semneaza regia spectacolului. Decorul este creatia lui Helmut Stürmer, in timp ce costumele sunt realizate de Ioana Popescu. Muzica este compusa de Tibor Cári, dramaturgia este asigurata de Rudolf Herbert, iar light design-ul de Nosz Botond. Distributia ii reuneste pe actorii Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Horia Savescu, Rares Hontzu, Franz Kattesch, Radu Branici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Aljoscha Cobet, Richard Hladik.

Regizorul si actorul Yuri Kordonsky s-a nascut in Ucraina si preda astazi la prestigoasa Universitate Yale din Statele Unite ale Americii. Apreciat in multe tari europene pentru montarile sale, in Romania, unde a fost distins deja de doua ori cu Premiul UNITER, este cunoscut mai ales pentru interpretarea scenica a autorilor literaturii clasice ruse. La Teatrul German insa, Kordonsky ne invita la lectura maestrului realismului magic.

In versiunea scenica a spectacolului se regasesc trei povestiri de G.G. Márquez: „Eréndira…”, „Un domn foarte batran cu niste aripi uriase”, „Ochi de caine albastru”. In ceea ce priveste alegerea acestor trei povestiri, regizorul Yuri Kordonsky declara: „Am fost convins de foarte timpuriu de potentialul dramatic al povestirii Eréndira. Dar indrageam si celelalte doua povestiri. Pe deasupra, incepuse sa ma intereseze nu doar lumea reala a autorului, adica satele, desertul, Macondo, ci si lumea lui imaginara, cea a viselor.  Ochi de caine albastru mi-a oferit prilejul sa patrund profund in lumea subconstientului si a viselor.”

Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decat 14 ani cand bunica sa, acuzand-o de incendierea casei, o obliga sa se prostitueze. In timp ce sute de barbati se insira in fata cortului Eréndirei, bunica negociaza pretul si numara banii. si Ulise, tanar si frumos ca un inger, o doreste. Dupa ce tentativele de fuga ale celor doi indragostiti esueaza, ei planuiesc o crima. „Incredibila si trista poveste a candidei Eréndira si a bunicii sale fara suflet” este considerata una dintre cele mai emotionante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singuratate” sunt imbinate aici cu teme precum vinovatia si ispasirea, dragostea si moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatura, un regizor de exceptie, care semneaza si adaptarea scenica a textului, si un ansamblu consacrat abordeaza aceasta lume magica, in care realitatea si imaginarul se intrepatrund.