Micul infern, la Timisoara

24 septembrie 2017

„Pentru o seara placuta in oras – la teatru, pentru o piesa bulevardiera clasica, pentru o distributie actori fermecatori, pentru buna dispozitie, ras si putina melancolie, pentru o incursiune intr-un Bucuresti din alte vremuri”:  pentru toate acestea, spectatorii timisoreni sunt invitati la  Micul infern, spectacolul ce o va readuce in urbe, dupa  multa vreme, pe venerabila actrita Ileana Stana Ionescu.

Purtand redutabila semnatura regizorala a lui Mircea Cornisteanu, spectacolul va avea prima reprezentatie din aceasta stagiune la Timisoara, pe scena Operei Nationale Romane, in 9 octombrie 2017, de la ora 19,00. Biletele costa in functie de loc, intre 60 si 100 de lei si s-au pus in vanzare la Agentia Operei.

Alaturi de Ileana Stana Ionescu, remarcabila distributie a spectacolului ii reuneste pe actorii Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragos Stemate, Daniel Badale si Fulvia Folosea.

Un text la fel de actual azi, ca la data scrierii lui, in 1948, prin maiestria constructiei si a dialogului, prin hazul si ironia replicilor, Micul Infern este o veritabila comedie umana. O piesa la care vom afla daca povara jugului conjugal se suporta mai usor in trei si daca micul infern al casniciei se poate transforma in Paradis. Cea mai cunoscuta piesa a lui Mircea Stefanescu ne prezinta universul mic-burghez al unei familii tipice din capitala, dintre anii 1908-1948. Sunt surprinse trei perioade distincte si evolutia acestei mici lumi familiale pe parcursul unei vieti. Bineinteles ca micul univers conjugal (Vernescu si frumoasa sa sotie) are inevitabilele personaje tangentiale, care dau savoare, sare si piper vietii de familie, care nasc intrigi si situatii comice sau melancolice: mereu-prezenta soacra; doctorul, vesnic auto-invitat in casa celor doi – aspirantul la inima sotiei inca de pe cand erau copii: majordomul – fata in casa; tanarul locotenent de cavalerie – curtenitorul galant si secretara de doar 20 de ani si in cautare de stabilitate materiala.

Primul act surprinde aniversarea a 5 ani de casnicie a proaspatului cuplu, intr-un moment de criza familiala, in prag de divort – datorat demisiei capitanului Vernescu din cadrul armatei. In actul al doilea, dupa 25 de ani, familia trece printr-o alta criza, de data aceasta generata de amenintarea pe care o reprezinta secretara actualului avocat Vernescu. in actul 3, dupa o viata petrecuta impreuna, dupa 45 de ani de casnicie, dupa copii si nepoti, dupa griji si bucurii, toate personajele „micului infern” privesc inapoi cu nostalgie si cu bucuria ca inca sunt impreuna. Cunoscutul regizor Mircea Cornisteanu propune o montare clasica, „curata” a acestui text, in care spectatorul se bucura de nuantele personajelor si ale dialogului, savurand parfumul unor vremuri disparute dar nu uitate, de pe cand Bucurestiul era Micul Paris pana la venirea comunismului. Punerea in scena a acestui text impaca nevoia spectatorilor de a vedea un spectacol de buna calitate, pentru intreaga familie, clasic, asa cum era teatrul de altadata.