Expozitia temporara Stampile Tegulare

17 septembrie 2017

Expozitia este dedicata memoriei imparatului Traian, la implinirea a 1900 de ani de la apoteoza acestuia. Aceasta se inscrie in seria de evenimente si manifestari stiintifice organizate la nivel national, inchinate domniei imparatului Traian, Muzeul National al Banatului avand datoria de a pune in valoare patrimoniul atheologic propriu, cu atat mai mult cu cat detine piese care dateaza cu certitudine in timpul domniei celui care a fost Optimus Princeps.

Expozitia reuneste cele mai reprezentative piese din colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului, provenite din cercetarile arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orsova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar si exponate spectaculoase prin ineditul si importanta lor istorica de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad si Sannicolau Mare. Colectia de tegulae romane stampilate a Muzeului National al Banatului este cea mai bogata la nivelul Banatului istoric si cuprinde peste 250 de piese intregi si fragmentare, descoperite in cele mai importante situri arheologice de epoca romana imperiala (secolele II-III p.Chr.). In cadrul expozitiei se disting cateva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea in relief a soldatului roman salutand stindardul de lupta (tipic artei provinciale romane) sau cele cu insemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, gasite in context medieval la Cenad si Sannicolau Mare.

Aceste tegulae alaturi de multe altele, descoperite indeosebi la Tibiscum si Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate pana la sfarsitul lunii octombrie 2017. In ultimii ani, exista la nivel european un curent care are ca scop valorificarea si promovarea optima a pieselor epigrafice minore, cum sunt si aceste stampile tegulare.

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10.00-18.00, in mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timisoara.