Festivalul de Film Central European

21 august 2017

La sfarsit de vara, Festivalul de Film Central European / Central European Film Festival aduce in Timisoara cele mai bune filme din tarile din regiunea centrala si sud-est europeana, alaturi de pelicule prezentate la marile festivaluri europene din ultimul an. Din 3 pana in 9 septembrie, povesti frumoase si puternice vor fi proiectate cu acces liber in Piata Libertatii, Cinema Timis, Sala 2 a Teatrului National si pe alte scene satelit.

Timisoara, oras reprezentativ pentru Mitteleuropa, deja validat ca viitoare Capitala Culturala Europeana, va gazdui in modulul de concurs al CEFF productii recente din 14 tari (Austria, Cehia, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Croatia, Bosnia-Hertegovina, Macedonia, Grecia si Muntenegru), premiate la nivel national si in alte festivaluri cu renume, ce vor permite in premiera atat publicului cat si juriului international o privire comparativa asupra cinematografiei din regiunea europeana cu centrul in Timisoara.

In completare, sectiunea Panorama propune unui public cat mai larg filme alese de pe intreg globul, in dorinta unei participari active prin celebrarea filmului ca arta dedicata intregii comunitati.

Evenimente conexe precum ateliere de filme, expozitii, dezbateri, lansari de carte, proiectii de filme studentesti si scurt-metraje, concerte vor veni sa sprijine dialogul intercultural initiat de acest festival, sporind vibratia si atmosfera artistica a orasului.

In 2017 tema dezbatuta in cadrul CEFF este  cultura minoritatilor. Pornind de la caracterul multicultural si multietnic al Timisoarei, organizatorii vor atrage atentia asupra faptului ca minoritatile  nu sunt un teritoriu rezervat exclusiv etniei, ci ca exista numeroase alte minoritati voluntare sau involuntare care, inclusiv prin glasul filmului, cer respectul fata de diferente si doresc promovarea tolerentei ca valoare fundamentala.

Central European Film Festival a fost initiat acum sase ani de regretatul regizor Radu Gabrea, caruia ii va fi dedicata in 2017 o retrospectiva si poarta marca Europe for Festivals, Festivals for Europe acordata festivalurilor cu o perspectiva globala si europeana si impact semnificativ la nivel local, national si international.