Expozitie inedita – Prin cenusa imperiului

27 iulie 2017

Muzeul National al Banatului in colaborare cu Asociatia Gruppo Speleologico Carsico din San Martino del Carso, Italia, organizeaza o expozitie inedita, care surprinde latura mai putin cunoscuta a vietii cotidiene de pe frontul italian in anii Primului Razboi Mondial. La Bastionul Maria Theresia din Timisoara pot fi admirate, incepand cu 28 iulie 2017, cateva sute de obiecte recuperate din vechile transee, in marea lor majoritate fiind vorba despre recipiente militare pentru apa, de tip plosca din metal, dar si recipiente din sticla, utilizate in anii Marelui Razboi.

Impresionanta colectie de obiecte pentru apa, utilizate de militari va fi expusa pe tipologii, in functie de puterile militare combatante, spatii mai importante fiind rezervate plostilor armatelor italiene, austro-ungare si germane. Alaturi de acestea vor fi prezentate publicului si recipientele pentru apa potabila utilizate de aliatii celor doua mari tabere beligerante, respectiv Antanta si Puterile Centrale.

A doua parte a expozitiei va fi dedicata recipientelor pentru lichide utilizate pe frontul italian, diversitatea formelor si a coloritului fiind una cu totul deosebita. Sticlaria expusa avea o larga utilizare, de la recipiente pentru bere, lichioruri si ape minerale, la sticlute medicinale, calimari si paharele diverse. Printre marcile prezente in expozitie amintim ”Unicum”, ”Diana”, ”Maraschino”, dar si celebra bere de Timisoara. Exponatele, in marea lor majoritate au fost descoperite pe frontul italian de la San Martino del Carso,  regiunea Friuli – Venezia Giulia, si fac parte dintr-o colectie privata si din colectia Museo della Grande Guerra, din localitatea amintita.