Expozitie foto-documentara – Instaurarea Administratiei Romanesti in Banat

27 iulie 2017

Consiliul Judetean Timis in colaborare cu Muzeul National al Banatului organizeaza incepand de vineri, 28 iulie 2017, in foaierul Palatului Administrativ – Consiliul Judetean Timis, expozitia foto-documentara Instaurarea Administratiei Romanesti in Banat. Judetul Timis-Torontal si Caras-Severin. Proiectul expozitional este realizat de Muzeul National al Banatului in colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie si Arta Plastica Lugoj, Muzeul Banatului Montan Resita, Muzeul Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxa a Caransebesului, Serviciul Judetean Timis al Arhivelor Nationale, Serviciul Judetean Caras-Severin al Arhivelor Nationale si Serviciul Judetean Mehedinti al Arhivelor Nationale si se inscrie in ciclul manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Judetului Timis.

Expozitia surprinde, in imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat in spatiul banatean incepand cu sfarsitul primei mari conflagratii mondiale: intrarea in disolutie a structurilor militare si administrative ale monarhiei dualiste; constituirea si activitatea consiliilor si garzilor nationale; constituirea Sfatului Poporului; prezenta militara sarba si franceza; disputa romano-sarba pentru apartenenta zonei in cadrul Conferintei de Pace de la Paris; contributia romanilor banateni la organizarea si desfasurarea Marii Adunari Nationale de la Alba-Iulia.

Cea mai mare parte a expozitiei este dedicata procesului de instaurare a administratiei romanesti in spatiul banatean revenit Romaniei dupa Conferinta de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii si documente, multe dintre ele inedite, din colectiile muzeale si arhivistice mentionate mai sus. De asemenea, expozitia ofera informatii interesante despre reformele guvernului roman in anii imediat urmatori constituirii statului national unitar: legiferarea votului universal, reforma agrara din 1921 si adoptarea Constitutiei din 1923.