Fete de la musique / Sarbatoarea muzicii

18 iunie 2017

Solstitiul de vara aduce o noua editie a Sarbatorii muzicii – Fete de la musique la Timisoara, organizata de Institutul Francez.

Cea mai lunga zi din an inseamna muzica gratuita peste tot si in orice moment al zilei. Amatorii si profesionistii se intalnesc in locuri obisnuite sau mai putin conventionale pentru a comunica in limbajul sunetelor. De la muzica clasica la punk, house, jazz sau electro, totul se imbina de minune la Fete de la musique!

Ritmul sarbatorii este dat de inimile care vibreaza la unison, creand un moment de bucurie colectiva pe intreg mapamondul. Initiativa de acum 36 de ani a Ministerului Culturii din Franta a gasit petit a petit ecou la nivel international. Fete de la musique se sarbatoreste in prezent in mai mult de 100 de tari si in peste 800 de orase, Timisoara fiind singurul oras din Romania care figureaza pe harta oficiala a manifestarii.

In orasul de pe Bega, sarbatoarea va incepe cu un concert extraordinar al Filarmonicii Banatul in Gradina Capitol, urmat de trei concerte in aer liber: francezii de la Daprinski si Il Est Vilaine, impreuna cu timisorenii de la Brum, deschid evenimentul in seara de 21 iunie, la D’Arc pe mal. Iar cum la noi sarbatorile tin trei zile si trei nopti, ca in povesti, vom continua cu inca doua seri de muzica buna ce reunesc artisti alternativi din Romania si din Franta, pe scenele de la Manufactura si de la Aethernativ.

Cele trei seri sunt intrupate de trei Sanziene, invesmantate nu in ii, ci mai degraba in constume pop, electro si techno, in functie de tematica fiecarui concert, conform programului de mai jos. Intrarea este libera.

Miercuri, 21 iunie – Gradina Capitol (Bd. C.D. Loga nr. 2)
19.00 Concert Orchestra Filarmonicii de Stat Banatul / muzica clasica
Dirijor: DORIN FRANDEs
G. BIZET Suita Arleziana nr. 1
G. BIZET Suita Arleziana nr. 2
M. RAVEL Bolero

Miercuri, 21 iunie – D’Arc pe mal (pe malul Begai, langa Podul Traian)
20.00 DAPRINSKI (FR) / pop
21.30 BRUM (RO) / electro
23.00 IL EST VILAINE (FR) / electro-pop

Joi, 22 iunie – Manufactura (Splaiul Tudor Vladimirescu nr. 9)
20.00 GRAVE FOR SALE (RO) / surf music
21.00 SINGE CHROMÉS (FR) /chanson / électro / pop rock

Vineri, 23 iunie – Aethernativ (Str. Marasesti nr. 14)
21.00 RAPALA (RO) / soul, funk, disco, afro, jazz, latin, world music
23.00 Il EST VILAINE (FR) DJ Set / electro-pop
01.00 ARMIES (RO) / DJ