Intalnire cu Nina Yargekov

11 iunie 2017

Autoarea Nina Nina Yargekov, laureata a premiului Flore 2016, va veni in Romania, intre 7 si 14 iunie, pentru a prezenta Double nationalité, ultimul sau roman, aparut la editura P.O.L.

Invitata de Institutul Francez din Romania, autoarea franco-maghiara va efectua un turneu, timp de o saptamana, la Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Arad, pentru a lua parte la evenimente cu publicul roman, precum si la intalniri cu liceeni si studenti. Evenimentul de la Timisoara va fi gazduit de Institutul Francez (Bd. C.D. Loga nr. 46), marti, 13 iunie 2017, de la ora 19,00.

Nu este vorba despre primul sau sejur in Romania: laureata, in 2012, a programului Misiunea Stendhal (numit in prezent Hors les murs Stendhal) al Institutului Francez de la Paris, a petrecut o perioada in Cluj-Napoca pentru a se documenta in vederea scrierii romanului Double nationalité.

Nina Yargekov este nascuta in 1980 in Franta. Are origini maghiare si traieste acum la Budapesta. Este traducatoare-interpreta si titulara a unui doctorat in sociologie juridica. A scris trei romane, toate aparute la editura P.O.L: Tuer Catherine (2009), Vous serez mes témoins (2011) si Double nationalité (2016). Aceasta ultima lucrare, plina de umor si chestionari identitare, a obtinut premiul Flore, premiu care recompenseaza un tanar autor talentat, considerat a fi promitator de catre un juriu de jurnalisti.

Nina spune despre ea insasi ca ii plac tarta de lamaie cu bezea, cutiile de depozitare si mai ales Codul civil, cartea ei de fictiune preferata.

Double nationalité: Va treziti intr-un aeroport. Nu stiti cine sunteti, nici unde mergeti. Aveti in poseta doua pasapoarte si un servetel umed. Purtati o bentita lucioasa si sunteti machiata ca o paparuda. Stiti pe de rost toate cantecele lui Enrico Macias. Sunteti o tanara rationala. Ce faceti?

Pornind de la aceasta amnezie putem sa inventam oare o viata? Sa o reconstituim? Si, daca este vorba, de fapt, de doua vieti? Caci, dupa cum o arata chiar titlul, acesta este subiectul noului roman al lui Nina Yargekov: cum sa te descurci cu doua culturi, doua limbi, doua sensibilitati, cum sa duci, de fapt, o viata dubla chiar si atunci cand ti-ai dori mult de tot, chiar glumet si nedisciplinat, sa fie doar una? Si invers, cum sa suporti ca tara in care ti se pare ca traiesti sa adopte o lege care interzice dubla nationalitate?

Save