Festivalul Filmului European saluta viitoarea capitala europeana a culturii

24 mai 2017

Festivalul Filmului European, a carui selectie este, anul acesta, orientata catre teme care invita la dezbatere, vine la Timisoara sa salute viitoarea capitala europeana a culturii, cu 9 productii foarte recente, dintre care doua filme romanesti si 7 filme puse la dispozitie de ambasadele si institutele culturale din Austria, Estonia, Finlanda, Lituania, Franta si Ungaria.

Editia 2017 a Festivalului Filmului European din Timisoara va fi inaugurata cu Cealalta parte a sperantei (Finlanda, 2017, r. Aki Kaurismaki), o comedie al carei umor parcurge intregul spectru: de la ironia fina, abia sesizabila, pana la hohote de ras provocate de umorul special scandinav, „sec ca o vodca finlandeza”. Filmul a deschis pe 4 mai editia din Bucuresti, ca premiera nationala in Romania, si este filmul de gala in toate cele 5 orase ale Festivalului.

„Ne-am straduit sa obtinem, pentru prima data in istoria Festivalului, ca filmul din deschidere sa poata fi vazut nu doar in Bucuresti, ci si in orasele care gazduiesc editiile locale. Sunt incantat ca putem oferi un film foarte nou, al unui foarte valoros regizor, care tocmai a castigat Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor, la Festivalul International de la Berlin – 2017” – Alex Traila, director artistic al FFE.

„Filmul de gala nu este doar foarte apreciat pentru calitatea sa artistica, dar are mai ales capacitatea de a atrage atentia asupra uneia dintre temele de mare actualitate pe agenda publica europeana: migratia. Ca sa parafrazez cuvintele lui Kaurismaki de la conferinta sa de presa de la Berlin, dupa primirea Ursului de Argint, filmele nu pot sa opreasca un razboi, dar pot sa previna conflicte si sa faciliteze armonizarea diferentelor prin dezbatere” – Liliana Turoiu, presedintele Institutului Cultural Roman.

In selectia de la Timisoara un loc aparte revine celor doua filme romanesti, dintre care unul in avanpremiera nationala: Povestea iubirii (r. Radu Mihaileanu, 2016), primul film in limba engleza al regizorului, si beneficiind de o distributie prestigioasa, printre care renumitii Derek Jacobi si Elliott Gould. Ultima zi (r. Gabriel Achim, 2016), tot un film nou, premiat cu Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea lungmetraj la TIFF 2016, este o comedie neagra, un film neasteptat si indraznet, un „thriller comic, interior”, asa cum il caracterizeaza insusi regizorul, care va fi prezent la proiectia din 28 mai, ultima zi a festivalului.

Program – Gradina de vara Capitol

Vineri, 26 mai
22:00, Cealalta parte a sperantei (Finlanda, 2017)

Sambata, 27 mai
22:00, Povestea iubirii (Romania, 2016), avanpremiera nationala

Duminica, 28 mai
22:00, Ultima zi (Romania, 2016), proiectie in prezenta regizorului, urmata de Q&A

Program – Universitatea de Vest – Sala Aula Magna „Ioan Curea”

Sambata, 27 mai
15:00, Impreuna pentru totdeauna (Lituania, 2015)
17:00, Infurigrantii (Austria, 2017)
19:00, Febra in zori (Ungaria, 2015)

Duminica, 28 mai
15:00, Safari (Austria, 2016)
17:00, Mama (Estonia, 2016)
19:00, Mercenarul (Franta, 2016