Expozitie-eveniment Ingo Glass, la Palatul Baroc

14 mai 2017

Muzeul de Arta Timisoara organizeaza miercuri, 17 mai 2017, la ora 18,00, la Palatul Baroc din Piata Unirii, Timisoara, vernisajul expozitiei personale a celebrului artist plastic Ingo Glass – Forme si culori de baza. Spatiu, ritm, lumina.

Expozitia deschisa in salile de la etajul a II-lea al Palatului Baroc contine lucrari de sculptura realizate de artistul reprezentant de prim rang al artei concrete, nascut in Banat si stabilit in Germania. Evenimentul de deschidere a expozitiei va fi onorat de prezenta sculptorului, care va vorbi alaturi de prof. dr. Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara. In cadrul vernisajului va avea loc un recital de pian sustinut de Alexandru Reisz.

Nascut la Timisoara in anul 1941, absolvent al Institutului de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj si fortat de politia politica sa emigreze in 1979 in Germania, renuntand la tot ce avea in tara, urmare unui interviu in publicatia Financial Times unde critica regimul comunist din Romania, Ingo Glass reduce arta sa la esential, la cele trei forme principale: triunghi, patrat si cerc, pe care le impleteste in structuri tridimensionale, largi, spatioase. Glass studiaza teoria culorii si ajunge la concluzii diferite decat cele enuntate de Kandinsky si miscarea Bauhaus in legatura cu temperamentul formelor si culorilor: „Kandinsky vedea unghiul ascutit al triunghiului in galben, unghiul drept al patratului in rosu si cercul ca un unghi obtuz in albastru. Decizia lui Ingo Glass pentru triunghiul galben, cercul rosu si patratul albastru este foarte usor de inteles. Reprezinta solutia psihologica, opusa celei matematice. Pe de alta parte, intrebarea legata de paleta de culori este interesata in mod cosmologic. incepand de la descoperirea privind expansiunea universului, miscarea galaxiilor este exprimata printr-un transfer inspre spectrul termal rosu, putand astfel exprima ca rosul indeparteaza, iar albastrul, pe de alta parte, se deschide psihologic” – Eugen Gomringer.

„Ceea ce cred ca trebuie spus este ca in tot ceea ce creaza, Ingo Glass intelege sa studieze temele importante ale artei, dar si ale culturii universale. Reflectiile sale se regasesc in obiectele original construite si arata o continua preocupare pentru simplitate, forme, frumusetea formelor si arta combinarii culorilor. Sunt cateva argumente pentru care am acordat un interes aparte operei acestui mare artist contemporan. Am facut-o cu atat mai mult cu cat expozitia lui Ingo Glass e una convergenta cu programul Muzeului de Arta Timisoara, sculpturile sale parand a fi inspirate de rafinata istorie a Timisoarei, de straturile temporale si civilizationale ale urbei, de experimentele nascute ori cultivate aici de-a lungul ultimelor secole de artisti, scriitori, muzicieni si savanti” – Victor Neumann.

Expozitia dedicata sculptorului Ingo Glass va fi deschisa publicului Muzeului de Arta Timisoara pana in data de 19 iunie 2017. Muzeul de Arta Timisoara este deschis zilnic, intre orele 10,00-18,00 (luni inchis).