Concertmaestrul Filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, revine la Timisoara

14 mai 2017

Dupa succesul de anul trecut, cand au sustinut trei recitaluri pe scenele din Romania, Concertmaestrul filarmonicii din Viena, Volkhard Steude, si pianista Catalina Butcaru revin cu alte evenimente muzicale extraordinare. Beethoven si Brahms sunt de aceasta data compozitorii-vedeta ai recitalurilor cuprinse in periplul muzical dedicat publicului romanesc.

Evenimentele se vor desfasura sub patronajul Excelentei Sale, Ambasadorul  Austriei in Romania, Mag. Gerhard Reiweger.

Trei recitaluri vor avea loc la: Ateneul Roman din Bucuresti, pe 30 mai, ora 20,00, Sala Thalia din Sibiu, pe 31 mai, ora 19,00 si la Filarmonica Banatul, Sala Capitol din Timisoara, pe 3 iunie, ora 19,00. In acest an, turneul va cuprinde si un concert,  ce va avea loc, pe 2 iunie, ora 19.00, la Filarmonica Banatul, Sala Capitol, din Timisoara, cu orchestra Filarmonicii Banatul din localitate.

Programul recitalurilor reuneste unele dintre cele mai frumoase si dificile lucrari pentru vioara si pian compuse de doi dintre marii B din istoria muzicii: Beethoven si Brahms. Alegerea este una ce cu siguranta va bucura si emotiona publicul, care se va reintalni cu Sonata Nr. 9, op. 47, in La major – Kreutzer si Sonata Nr. 8 in Sol major, op. 30, nr. 3 de Beethoven, dar si cu Sonata nr. 1 in Sol major, op. 78, de Brahms. Recitalurile se vor incheia cu un bonus: Richard Strauss/ Váša Příhoda – Vals – transcriptie dupa Cavalerul Rozelor.

Dar publicul timisorean va fi cel privilegiat, pentru ca va avea prilejul sa ii asculte pe cei doi muzicieni interpretand si Dublul concert pentru vioara si pian de Mendelssohn.

Volkhard Steude, un impatimit al muzicii de camera, canta pe o vioara Antonius Stradivarius 1714 (ex Smith-Querson), care i-a fost pusa la dispozitie de Banca Nationala a Austriei. Din anul 2000 este concertmaestrul Filarmonicii din Viena.

Ca solist, impreuna cu Filarmonica din Viena, a sustinut concerte sub bagheta unor dirijori renumiti ca Giuseppe Sinopoli, Daniel Barenboim si Tugan Sokhiev. Turneele sale in Europa si Japonia, dar si impresionanta discografie, cotureaza cariera unui mare muzician care se prezinta acum si publicului din Romania.

Catalina Butcaru, pianista nascuta la Constanta si stabilita la Viena, a fost admisa la Conservatorul din capitala Austriei la numai 16 ani, de unde a obtinut diploma de solist. Pianista reuneste in palmaresul sau numeroase premii la competitii nationale si internationale, cum ar fi Concursul Steinway in Viena,  Concursul Lira de Aur, Concursul Mozart, etc. In 2006 a debutat cu succes ca solista in Londra si doi ani mai tarziu a lansat compact-discul de debut solo, imprimat la Wigmore Hall, din capitala britanica. Albumul, care contine lucrari de A. Berg, M. Ravel si R. Schumann, a fost primit cu entuziasm de critica internationala si prezentat in intregime de Radiodifuziunea Austriaca. Din anul 2000, Catalina Butcaru are o bogata activitate concertistica in Austria, Italia, Marea Britanie, Germania, Franta, Spania, Luxemburg, Ungaria, Olanda, Turcia, Bulgaria si Romania.