Trei premii pentru Teatrul National din Timisoara, la Gala UNITER 2017

9 mai 2017

Aseara, in cadrul Galei Premiilor UNITER 2017, Teatrului National din Timisoara i-a fost decernat Premiul special pentru proiecte inedite si realizari remarcabile. Senatul UNITER a acordat aceasta distinctie Nationalului timisorean pentru unul dintre cele mai ambitioase proiecte de infrastructura culturala din Romania ultimilor 25 de ani: Sala 2. Acest spatiu a marcat definitiv destinul Nationalului timisorean in constiinta publicului sau. Din 2016, la opt ani dupa transformarea fostului manej imperial intr-o moderna sala de teatru, Teatrul National a facut un al doilea pas istoric, transformand Sala 2 in  primul sau spatiu exclusiv, prin trecerea sa in patrimoniul Ministerului Culturii si administrarea teatrului. Primarul Timisoarei, Nicolae Robu a inmanat distinctia managerului Ada Hausvater, aceasta multumind publicului care a validat prin prezenta sa la spectacolele de la Sala 2 efortul echipei Nationalului.

Un al doilea premiu special acordat de Senatul UNITER a fost acordat actritei Irene Flamann Catalina „pentru o viata dedicata Teatrului National Mihai Eminescu din Timisoara”. Premiul i-a fost inmanat de actorul Ion Rizea, care, in cuvantul sau, a amintit „credinta ferma a unei artiste in destinul ei, in imposibilitatea de a se concepe pe sine insasi in afara teatrului”, ca si de importanta actritei in istoria teatrului caruia i-a dedicat intreaga sa cariera si pasiune. De asemenea, Irene Flamann Catalina a multumit celor doua familii ale ei – caci teatrul i-a fost mereu la fel de apropiat.

Un al treilea premiu cu rezonanta pentru Nationalul timisorean a fost Premiul pentru intreaga activitate – Critica si istorie teatrala. in alocutiunea sa, actorul Victor Manovici a vorbit despre cariera Marianei Voicu, autoarea Istoriei Teatrului National Mihai Eminescu – 1945-2005, dar si despre puterea ei si loialitatea fata de teatrul in care si-a scris destinul profesional si uman, de asemenea.

Cele trei premii acordate in cadrul editiei aniversare a celor 25 de ani de Gala UNITER, evenimentul care aduce impreuna lumea teatrala romaneasca in fiecare an, confirma inca o data rolul Nationalului timisorean in construirea unei puternice comunitati culturale, de anvergura europeana.