Expozitia de heliogravura Martin Schongauer – Der Schöne Martin – Martin cel Frumos

13 aprilie 2017

Muzeul de Arta Timisoara gazduieste, in perioada 12 aprilie – 10 mai 2017, in salile Palatului Baroc din Piata Unirii nr. 1, expozitia de heliogravura Martin Schongauer – Der Schöne Martin – Martin cel Frumos. Evenimentul este realizat in parteneriat cu Centrul Cultural German Timisoara.

Martin Schongauer (cca. 1450 – 2 februarie 1491) este unul dintre cei mai fascinanti artisti ai Evului Mediu. La nord de Alpi era unul dintre cei mai cunoscuti gravori si pictori ai secolului al XV-lea si a fost foarte venerat in timpul vietii – si numit inca de atunci, frumosul Martin. Printre cele mai importante lucrari ale lui Schongauer se numara „Madonna in crangul cu trandafiri”, „Micul altar din Isenheim” si „Marea Judecata de apoi”, precum si multe alte desene si gravuri

Schongauer isi are lucrarile foarte strans legate de stilul gotic, dar acestea s-au dezvoltat toate, prin prisma detaliilor, precum si a perspectivelor din compozitie, in directia renascentista. Expozitia cuprinde in jur de 90 de lucrari  restaurate in 1870 de catre Amand Durand, prin intermediul tehnicii heliogravurii.

Amand Durand (1831 – 1905) a fost unul dintre cei mai importanti gravori francezi ai secolului al XIX-lea. El a avut o contributie majora: datorita lui, desene si gravuri ale marilor maestri au fost pastrate pana in timpul nostru.

Expozitia va putea fi vizitata pana in 10 mai 2017, in fiecare zi de la orele 10,00 la 18,00 (luni inchis).