TESZT – Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara, la a zecea editie

4 aprilie 2017

Memorie si uitare. Povesti comune, istorii personale si utopii. Noua zile de sarbatoare teatrala.

TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, isi aniverseaza cea de-a zecea editie intre 20 si 28 mai. Festivalul a fost fondat in 2008 cu scopul de a initia un dialog intre creatorii de teatru din regiune, care, in contextul TESZT ului, pot face cunostinta cu munca celorlalti si au posibilitatea de a lucra impreuna. Cum din ce in ce mai multi oameni de teatru si companii au revenit la Timisoara de-a lungul anilor, TESZT a devenit locul unde artistii si publicul festivalului pot gandi impreuna.

Prefatand programele Capitalei Culturale Europene 2021, anul acesta festivalul cuprinde nu numai spectacole din regiune, ci si din locuri mai indepartate din Europa: 30 de spectacole din 16 tari. TESZT isi propune sa ajunga la toti spectatorii, indiferent de nationalitatea lor. De aceea, programul  include o mare varietate de spectacole in ceea ce priveste formatul sau tipul propus. De la performance-uri intime, in format de unu la unu, la cele care folosesc specificitatea locului si productii solo, la formate mai clasice, concepute pentru studiouri sau scena mare, de la teatru documentar si performance multimedia la concerte si spectacole de dans in aer liber – in aceasta diversitate toata lumea va putea gasi ceva care sa-i fie pe plac. Timp de mai mult de o saptamana, spectatorii si participantii la festival sunt invitati sa locuiasca in oras, sa pedaleze intr-o hidrobicicleta pe Bega alaturi de performeri, sa calatoreasca prin spatiu si timp, sa-si evalueze datoriile si sa asculte concertul unui performer celebru in intreaga lume. Si pentru aceasta a zecea editie, organizatorii isi mentin scopul de a prezenta cele mai importante aspecte sociale, acordand o atentie deosebita gesturilor de inventariere si rezumare. In mod similar, cele mai multe dintre spectacolele prezente in program abordeaza subiecte precum amintirile, respectiv triada trecut-prezent-viitor, cu reflectii asupra sinelui, confesiunile artistilor despre ei insisi si munca lor devenind elemente recurente ale spectacolelor.

In mod neconventional, deschiderea festivalului este marcata de un spectacol monumental in aer liber, cu intrare gratuita. In data de 20 mai, Trupa Forte din Budapesta va prezenta spectacolul de dans Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5 in Parcul Rozelor, in regia coregrafului Horvath Csaba, un invitat care revine la TESZT. Cele doua lucrari de Bela Bartok, unul dintre cei mai importanti compozitori ai secolului 20, vor fi interpretate de Orchestra Filarmonica din Gyor si de Cvartetul Arcadia din Cluj-Napoca.

A doua zi de festival cuprinde, de asemenea, un eveniment special: premiera EXIT, productie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, in colaborare cu Teatrul National din Sombor si Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Regia este semnata de Schilling Arpad, care a prezentat in editia trecuta a festivalului spectacolul Ziua maniei. Acest nou proiect a fost conceput ca initiativa a Teatrului care are ca scop consolidarea relatiilor profesionale in regiune, favorizand si colaborarile internationale.

Un alt artist care revine la festival este Ivo Dimcev, coregraf bulgar si performer, figura iconica in arta spectacolului contemporan – in cadrul programului educational al festivalului, artistul va sustine un atelier dedicat performerilor in devenire. Performer de talie mondiala, Ivo Dimcev este si cel care va inchide festivalul TESZT, cu Songs from My Shows, un concert care se va desfasura in Sala Mare a Teatrului.

Lista artistilor invitati in festival include regizori si performeri din diverse genuri artistice si cu estetici speciale, care sunt, cu siguranta, printre cei mai relevanti artisti ai scenei actuale. Alaturi de  Horváth Csaba, Schilling Árpád, Urbán András, Kokan Mladenović, Ivo Dimcev, care revin in festival, anul acesta, ne bucuram sa avem in program spectacole si performance-uri ale unor artisti precum Gianina Carbunariu, Maja Pelević, Olga Dimitrijević, Sarah Vanhee, Hód Adrienn, Madalina Dan si Mihaela Dancs, Giuseppe Chico si Barbara Matijević, Maria Lucia Cruz Correia, Xavier Bobés, Janek Turkowski, dar si spectacole exceptionale create de Agrupación Señor Serrano, Rabih Mroué, Salvatore Tramacere. Alaturi de artisti extrem de cunoscuti, festivalul ofera spatiu de exprimare pentru creatori aflati la inceput de drum, precum Maruša Kink, Alex Fifea si David Schwartz, Lisa Verbelen si BOG., Oliver Zahn, Nina Rajić Kranjac, Kelemen Kristóf, Jo Bannon, respectiv Harry Giles.

Biletele pentru spectacolele invitate costa 30 si 20 lei, respectiv 15 si 10 lei cu reducere. La fel ca in anii trecuti, spectatorii pot achizitiona abonamente de festival: TESZT200 cu 200 lei sau TESZT100, la pretul redus de 100 lei, include 10 spectacole invitate. Abonamentul TESZT5 ofera acces la cinci spectacole şi poate fi cumparat cu 100 lei, respectiv 60 de lei pentru elevi, studenti, pensionari si posesori KULT CARD. Abonamentul include 5 spectacole la Sala Mare, la alegere.

UPDATE 10 aprilie 2017: Spectacolul “Concerto / Cvartetul de coarde nr. 5”, programat în deschiderea festivalului, în data de 20 mai, se anulează din motive tehnice.

TESZT_2017_program

Save

Save