Festivalul International de Film Cinecultura

21 martie 2017

20-25 martie 2017, Aula Magna, Universitatea de Vest din Timisoara, 6 zile, 11 filme, 10 limbi – la sfarsitul lui martie ne intalnim din nou in Aula Magna a Universitatii de Vest din Timisoara pentru o noua editie a Festivalului International de Film Cinecultura. Aflat la cea de-a opta editie, festivalul organizat de catre lectorii de limbi straine si de limba romana pentru straini, de la Universitatea de Vest si de la Universitatea Politehnica, precum si de catre voluntari, se va desfasura in acest an, in perioada 20-25 martie 2017.

Deschiderea festivalului va avea loc luni, 20 martie, la ora 19,00 si va sta sub semnul filmului romanesc „Cel Ales”, de Cristian Comeaga. Vorbitorul ales sa faca trecerea dinspre realitatea obiectiv-contextuala spre lumea de dincolo de ecran este un glas al femininului scriitoricesc contemporan – Ioana Duda, creatoarea Instinctului si continuatoarea trairii dupa si dincolo de prima moarte. Va vorbi, asadar, despre „Cel Ales” cineva care intelege si drama, si polifonia de stiluri si voci, si realul, si misterul, si imaginarul.

In urmatoarele zile, programul va include filme din Austria, Franta, Germania, Italia, Peru, Portugalia, Serbia, Spania si – pentru prima data la Cinecultura – din Bulgaria si Rusia.

In cea de-a doua seara, in 21 martie, ne intalnim la ora 18,00 cu unul dintre cele mai cunoscute filme peruane ale tuturor timpurilor. “A los 40” este o comedie despre nelinistile care incep sa ne macine pe toti cam pe la jumatatea vietii. La ora 20,00, prin thrillerul german “Victoria”, ne intalnim cu o tanara din Spania care ajunge sa fie implicata in jaful unei banci, intr-o noapte memorabila, la Berlin. Regizat de Sebastian Schipper, filmul a fost turnat dintr-un singur cadru continuu, fara montaj.

Seara de miercuri, 22 martie, este daruita cu totul comediilor. Primul film, cu incepere de la ora 18,00, este productia italiana “Perfetti Sconoscutti”. La o cina obisnuita, niste prieteni decid sa fie complet transparenti si fiecare incepe sa citeasca mesajele celuilalt. A doua comedie, care incepe la ora 20,00, este productia spaniola “Mi Gran Noche”, a faimosului regizor Álex de la Iglesias, avandu-l in rolul principal pe Mario Casas si care se descrie simplu, astfel: intrigi si o emisiune inregistrata pentru Anul Nou.

Joi, 23 martie, la ora 18,00, ne intalnim cu drama portugheza “Viagem A Portugal”. Regizorul Sergio Trefaut filmeaza in alb si negru prejudecatile unui sistem care nu reuseste sa vada mai departe de nationalitate si de culoarea pielii. Filmul francez, cu incepere de la ora 20:00, este “La Famille Belier”, o productie care s-a bucurat de un mare succes in tara de origine. Popstar Louane joaca rolul unei adolescente perfect sanatoase, care isi doreste sa urmeze o cariera muzicala, chiar daca provine dintr-o familie cu deficiente de auz.

Cele doua filme de vineri, 24 martie, sunt adaptari cinematografice ale unor opere literare. “Maikäfer Flieg”, filmul austriac de la ora 18,00, este o adaptare dupa faimoasa carte pentru copii, a autoarei Christine Nöstlinger. Filmul descrie ultimele zile ale razboiului din Viena anului 1945. De la ora 20,00 pasim in universul lui Anton Chekhov, prin adaptarea pentru marele ecran a nuvelei “Палата № 6” (Salonul Nr. 6). Prima prezenta a Rusiei la Cinecultura ii va purta pe spectatori pe coridoarele psihiatriei rusesti, unde atat doctorul, cat si pacientul cugeta asupra unor concepte filosofice.

Ultima seara a festivalului, sambata, 25 martie, este dedicata in intregime filmelor din spatiul slav. Bulgaria debuteaza la Cinecultura, la ora 18,00, cu filmul “Маймуна“ (Monkey)”. Actiunea se desfasoara la Sofia si urmareste viata a doua surori, adolescentele Iva si Maya. Al doilea film al serii, cu incepere de la ora 20,00, este productia sarbeasca “Ивкова слава” (Ivko’s Feast), o comedie plasata in Nis, in s. al XIX-lea, unde ospatul lui Ivko scapa de sub control din pricina unor oaspeti insolenti.

Filmele vor fi difuzate in limbile originale, cu subtitrari in romana sau in engleza. Intrarea este libera in toate serile festivalului. Acest lucru este posibil datorita sponsorilor nostri, ambasadelor si institutelor culturale din tarile participante, precum si caselor de productie, regizorilor si voluntarilor prezenti.