Expozitie retrospectiva Stefan Calarasanu

9 martie 2017

Muzeul de Arta din Timisoara (MArT) va invita la vernisajul expozitiei retrospective a marelui sculptor Stefan Calarasanu. Vernisajul va avea loc joi, 9 martie 2017, la ora 18,00, la Palatul Baroc din Piata Unirii, Timisoara. In cadrul evenimentului vor prezenta Gabriel Kelemen – critic de arta si Ana-Maria Altmann – istoric de arta (Viena).

In data de 9 martie 2017, Stefan Calarasanu ar fi implinit 70 de ani. Prin acesta expozitie, Muzeul de Arta Timisoara isi propune sa readuca in atentia publicului opera unui mare artist al Timisoarei si Romaniei.

Stefan Calarasanu s-a nascut pe 9 martie 1947 la Turnu Severin si a absolvit in 1973 Facultatea de Arte din Timisoara. In 1998 a castigat Marele Premiu National George Apostu, distinctie care poarta numele artistului in al carui atelier a ucenicit Stefan Calarasanu vreme de doi ani, intre 1973 si 1975. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, iar prima sa expozitie la galeria Helios s-a deschis in 1982, urmandu-i un lung si constant sir de expozitii in tara si in strainatate. In 2004 i-a fost decernat Premiul pentru sculptura al UAP.

Stefan Calarasanu a sculptat timp de 36 de ani. Bilantul este unul de exceptie: 18 expozitii personale (1982-2010) si 23 de expozitii de grup (1990-2010) in galeriile din Timisoara si alte orase din Romania, Franta, Germania, Olanda, SUA, Ungaria, Grecia, Austria si Italia. A participat la 10 simpozioane de sculptura (1991-2010) si a realizat 18 lucrari de arta monumentala (1991-2012) in Timisoara si in diferite agore publice din tara si strainatate (Cehia, Menfi-Italia). S-a stins din viata in luna decembrie 2013, la doar 66 de ani.

“Iubesc materialele traditionale: lemn, piatra, bronz. Materialele de care fac eu uz sunt foarte profunde, totdeauna, foarte serioase, foarte grave, foarte puternice. Lemnul se naste, moare. Bronzul frizeaza bogatia. Dar piatra-i materialul de electie. Lemnul are o savoare, o conduita si, culmea, o stare imparateasca. E drept, e frumos, nu poti sa nu-l iubesti. Lemnul e ca o inima de om: lucreaza.”

“Am perioade cu teme. Timp de 14 ani, am avut perioada mamelonara, fructifera. Din 1993 am trecut la clopote, iar acum am alunecat spre semn. Nu pot explica cum vine inspiratia. E ceva din interior. Ideile-mi vin din mestesugul meu. Prin intermediul unui utilaj, in chip, adica, tehnic. Nu prin acela al unei estetici […] Sunt un om care respecta cuvantul de meserie, cioplitoria in sine, pietraria, lucrul in lemn, facut aproape cu clasicism. Sunt propriu-mi salahor” – Stefan Calarasanu.

Expozitia retrospectiva Stefan Calarasanu contine lucrari de sculptura semnate de artist, aflate in colectia Ana Stefania Calarasanu si este deschisa publicului MArT pana in data de 7 aprilie a.c., putand fi vizitata zilnic intre orele 10,00-18,00 (luni inchis).