Nume grele pe scena JazzTM 2017

5 martie 2017

JazzTM se indreapta cu pasi repezi spre cea de-a cincea editie, pregatind concerte memorabile, sustinute de artisti exceptionali, pe toate scenele festivalului, alaturi de multe alte surprize si planuri de dezvoltare.

Primii artisti confirmati pentru editia 2017 sunt The Chick Corea Elektric Band feat. Frank Gambale, Eric Marienthal, John Patitucci si Dave Weckl, care vor concerta, in premiera in Romania, pe scena din Piata Victoriei din Timisoara. Band-ul s-a reunit in 2016, la cea de-a 75-a aniversare a lui Chick Corea, iar de atunci sarbatoresc pe marile scene ale lumii, intr-o petrecere fara de sfarsit.

Band-ul de jazz fusion a luat nastere in 1985 aducand impreuna muzicieni care au revolutionat cu adevarat genurile muzicale. Albumul lor de debut, cu acelasi nume, The Chick Corea Elektric Band, a reunit o multitudine de stiluri, jazz, rock, latino si funk, prezentand publicului un sound futurist, considerat si acum ca fiind una din pietrele de temelie ale jazz fusion.

Cvintetul inseamna Chick Corea la pian, Dave Weckl la tobe, John Patitucci la bass, Eric Marienthal la saxofon si Frank Gambale la chitara. Impreuna au produs, in anii 80, un sir de albume care au devenit sacre odata cu trecerea timpului. Influentele lor se regasesc in stiluri precum EMD si hip-hop, ele ajungand si la trupe de jazz precum Snarky Puppy. Cel mai cunoscut dintre ei este, cu siguranta, Chick Corea, cu 22 de premii Grammy (din nu mai putin de 63 de nominalizari), cu alte trei premii Latin Grammy (mai mult decat orice alt artist nominalizat vreodata la categoria Cel mai bun album instrumental), inclus in DownBeat Hall of Fame si Jazz Master in 2006 si care a obtinut statutul de legenda vie, dupa cinci decenii de creativitate nemaintalnita si un randament artistic ametitor.

Armando Anthony ”Chick” Corea este un pianist si compozitor de jazz si fusion, multe dintre compozitiile sale fiind considerate „standarde” ale jazz-ului. in anii 60, a fost membru al band-ului Miles Davis, contribuind decisiv la nasterea a ceea ce numim miscarea electric jazz fusion. Corea a fost descris ca fiind una dintre marile voci ale jazz-ului mondial care a iesit la iveala dupa era John Coltrane, fiind recunoscut ca un vizionar al muzicii (si nu doar al celei de jazz). Al patrulea cel mai premiat artist in viata din istoria premiilor Grammy, Chick Corea inca exploreaza stiluri muzicale, la cei 75 de ani ai sai, si este implicat activ in promovarea si strangerea de fonduri pentru cauze sociale.

The Chick Corea Elektric Band are in componenta, alaturi de Corea, muzicieni care au lansat de-a lungul timpului albume proprii, fiecare dintre ei fiind lider pentru diferite trupe. Patitucci (cinci premii Grammy) a fost parte din cvartetul lui Wayne Shorter, in timp ce Weckl (un premiu Grammy) a concertat alaturi de Natalie Cole, B.B. King, Mike Stern si sute de alti muzicieni. Marienthal (doua premii Grammy) si-a lasat o amprenta uriasa in lumea R&B-ului si a jazz-ului urban, in timp ce Gambale (doua premii Grammy), creatorul tehnicii „sweep picking”, are peste 20 de albume solo.

JazzTM 2017 aduce inca o premiera in Romania: Miles Mosley feat. The West Coast Get Down cu Tony Austin (tobe), Cameron Graves (pian), Ryan Porter (trombon) si Philip Dizack (trompeta). impreuna, exploreaza legaturile dintre diverse genuri muzicale, aducand pe scena un sunet nou, inovator.

Miles Mosley este unul dintre cei mai ingeniosi muzicieni din generatia tanara care, cu o forta incredibila si un stil captivant, a cucerit scene din intreaga lume. A studiat la Colburn School of Music din Los Angeles, a invatat de la legende ale genului, precum John Clayton, Ray Brown si Al McKibbo si a fost licentiat in muzica la UCLA.

De atunci, muzicianul si-a extins repertoriul ajungand sa stapanesca contrabasul intr-un mod care ii permite sa fuzioneze jazz-ul cu genuri precum rock, pop, funk sau R&B. Modul in care se joaca cu arcusul, efectele pe care le creeaza si dexteritatea se reunesc intr-un stil inconfundabil. Toate acestea se regasesc intr-un proiect solo aclamat, iar cel mai nou album al sau, Uprising, realizat impreuna cu West Coast Get Down a fost lansat la sfarsitul lunii ianuarie si se afla pe locul 4 in topul Billboard Contemporary Jazz Album, pe locul 10 in topul Billboard Jazz Album si pe locul 2 in topul Itunes Jazz album. Iar primul single, Abraham este unul dintre cantecele preferate ale NPR.

Iar de parca toate acestea nu ar fi de ajuns, a concertat, inregistrat, produs si mers in turnee cu artisti precum Mos Def, India Arie, Lauryn Hill (ca director muzical), Terrence Howard, Jonathan Davis of Korn, Jason Mraz, Jeff Beck, Rihanna si Cee Lo Green.

Considerat de publicatiile de specialitate drept unul dintre cei mai inventivi contrabasisti, „un maestru al muzicii si al show-urilor live”, a aparut recent in Bass Player Magazine (SUA si Brazilia), Los Angeles Times, New Yorker Magazine, Vanity Fair si Rolling Stone.

Insa cariera muzicala si cea de producator nu sunt totul. Mosley este, de asemenea, un compozitor desavarsit pentru film, televizine si chiar si jocuri video. Compozitiile sale au fost folosite de companii precum DreamWorks, Warner Brothers, The Weinstein Company, Capcom and Activision. The Muppets, The Dark Night Rises, Arrival sau Halfway sunt doar cateva dintre filmele pe ale caror coloane sonore si-a adus aportul.

Incepand cu 2016, a urcat pe scene precum Royal Albert Hall, Lowlands, Fuji Rock, Jazz a Vienne, North Sea Jazz, Love Supreme, Glastonbury, Bonnaroo, Coachella, Primavera Sound, Umbria Jazz si multe altele.