Expozitie Viorel Toma, la Muzeul de Arta

23 februarie 2017

Muzeul de Arta Timisoara va invita in perioada 23 februarie – 15 aprilie 2017, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1, la expozitia de pictura Viorel Toma.

Expozitia prezinta in premiera munca din atelierul pictorului Viorel Toma cuprinsa intre anii 1982 si 2016. Pe simeze sunt desfasurate lucrari de pictura in ulei pe panza, acuarela, desen si caligrafie, relevand un demers conceptual unic in peisajul artistic actual.

Nascut la Lugoj acum 72 de ani, Viorel Toma a studiat arta plastica la Timisoara si Cluj, sub indrumarea maestrului Julius Podlipny. Coleg de generatie si prieten cu fondatorii Grupului Sigma – Cotosman, Bertalan si Flondor, a preferat sa lucreze singur, abordand grafica si arta opticala (opArt). Incepand cu anii 80, Toma se dedica picturii, careia ii ramane fidel pana astazi. Numeroase expozitii in tara si in strainatate (Ungaria, Polonia, Austria, Italia, Olanda, Norvegia etc.) i-au sporit notorietatea. A fost distins cu numeroase premii, dintre care amintim: Marele premiu la expozitia de Arta Crestina, Budapesta (1995) si Premiul UAP, sectiunea pictura (2005). Doctor in Arte Vizuale, Viorel Toma a fost decorat in 2005 cu Meritul Cultural in grad de cavaler.

”Pictorul Viorel Toma impresioneaza prin ampla reprezentare a lucrurilor din natura, prin insusirea temeinca a lectiei renascentiste a culorilor si a constructiilor estetice si prin mai rar intilnita meticulozitate artizanala capabila sa transmita mesaje consistente asupra diversitatii valorilor culturale. El atrage atentia prin constanta cautarilor si bucuria descoperirii sensurilor ascunse ale lucrurilor si ale oamenilor intre lucruri. Tablourile sale au un limbaj rafinat, sint inzestrate cu sugestive culori si contin o marturie inconfundabila privind trasaturile ce particularizeaza dintotdeauna locuitorii Banatului. E vorba de un stil rezultat din interferarea diverselor coduri culturale europene si care este inca insuficient cunoscut in Romania” – Victor Neumann.

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10,00-18,00.