Final de februarie cu premiera la Teatrul Maghiar

12 februarie 2017

Comedia Improvizatia de la Versailles, de Molière, pusa in scena prima data in 1663, este actualizata si reinterpretata de regizorul Sardar Tagirovsky, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timisoara. Repetitiile au inceput deja, iar premiera este programata in data de 28 februarie.

Din distributia noului spectacol fac parte aproape toti actorii trupei, Aszalos Géza,  Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Csata Zsolt, Éder Eniko, Horváth Anna, Kiss Attila, Kocsárdi Levente, Lorincz Rita, Lukács Szilárd, Magyari Etelka, Mátrai Lukács Sándor, Mátyás Zsolt Imre, Mihály Csongor, Molnár Bence, Molnos András Csaba, Nagy Dóra, Simó Emese, Szilasi Eszter Júlia, Tar Mónika, Tokai Andrea, Vass Richárd.

Textul lui Molière, Improvizatia de la Versailles,  este de fapt o reflectie asupra meseriei actoricesti si a artei teatrale. Textul original va fi reconstruit cu ajutorul dramaturgei Sényi Fanni din Budapesta. In lucrul cu actorii regizorul foloseste exercitiile de biomecanica ale lui Meyerhold.

Sardar Tagirovsky s-a nascut la Kazan, in Rusia, in 1985. A absolvit regia la Universitatea de Arta Targu Mures si locuieste in prezent in Ungaria. Desi are doar 32 de ani, a obtinut cateva premii importante in Ungaria, la festivalurile din Pecs si Kisvárda, si a regizat un spectacol la Teatrul National din Budapesta. In Romania a colaborat cu Teatrul Maghiar „Tamási Áron” Sfantu Gheorghe si Teatrul Szigligeti Oradea.

Fiind interest de intregul univers al actoriei, in afara regiei de teatru, lucreaza ocazional ca actor de film si teatru si organizeaza workshopuri lunare de actorie in Budapesta.

Echipa care pregateste noua premiera la Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timisoara este completata de Dobre Kóthay Judit (decor), Bajkó Blanka Alíz (costume), Lucian Moga (light-design), Cári Tibor (compozitor), Baczó Tünde (coregraf) si Dobre Júlia (asistent regie).