Timisoara 2021 lanseaza strategia de implementare a Programului Cultural

21 decembrie 2016

Asociatia Timisoara – Capitala Culturala Europeana lanseaza strategia de implementare a programului TM2021 care urmeaza sa fie impartita in doua etape: Etapa de inceput, denumita StartUp (2017 si 2018) si Etapa de productie (2019-2021). Ulterior, echipa se va concentra pe ceea ce programul TM2021 va lasa ca Mostenire dupa anul 2021 (2022-2023).

Scopul etapei de StartUp este acela de a crea bazele pentru pregatirea si punerea in aplicare a Programului Cultural TM2021 si a mostenirii sale. Pe parcursul acestei etape, va fi reformata Asociatia Timisoara – Capitala Culturala Europeana pentru a deveni o organizatie profesionala internationala, sunt create si testate evenimente si va fi continuata implicarea cetatenilor. De asemenea, vor fi create oportunitati de colaborare internationala sub forma unor evenimente artistice si expozitii cu invitati speciali. Retelele si initiativele europene vor intra in contact cu partenerii locali si regionali si viceversa. Toate acestea se vor intampla pe parcursul a doi ani de sensibilizare a comunitatii europene.

Prima etapa, care incepe in ianuarie 2017, se concentreaza pe identificarea operatorilor culturali nationali si internationali care sa dezvolte programul in asa fel incat Programul Cultural propus pentru anul 2021 sa fie coerent. Aceasta incepe cu implicarea lui Chris Torch (foto, de la Intercult, Stockholm) in postura de Director Artistic al Programului Timisoara 2021. Tot in 2017, vor fi recrutati directori de marketing si comunicare si alte pozitii relevante.

In ceea ce priveste alegerea Directorului Artistic pentru etapa de StartUp, este nevoie de un profesionist in domeniul artistic, cu o perspectiva internationala clara si o experienta vasta, care intelege programul Timisoara 2021 si este familiarizat cu etapele de implementare ale proiectelor pentru Capitala Culturala Europeana. „Torch va aduce cu el experienta in proiectele pentru Capitale Culturale Europene si ale platformelor si retelelor europene artistice. Acesta va lucra alaturi de echipa Timisoara 2021 pentru dezvoltarea celor mai bune strategii pentru statusul de Capitala Culturala Europeana. Consideram ca Torch este cel mai potrivit pentru a lucra indeaproape cu echipa noastra in aceasta etapa si sunt sigura ca impreuna vom obtine rezultate foarte bune”, spune Simona Neumann, director executiv al ATCCE.

„Munca mea presupune conducerea primei etape, aceea de StartUp. Ma voi concentra pe sustinerea si dezvoltarea viziunii Programului Cultural definit in dosarul de candidatura. Misiunea mea este ca in urmatorii doi ani sa formez o unitate artistica, sa cresc numarul contactelor europene si sa formez o echipa eficienta si competenta care sa poata implementa urmatoarea etapa. Ma voi dedica misiunii mele in programului Timisoara 2021 pana cand aceasta echipa artistica va fi total functionala si stabila. Scopul pe termen lung este dezvoltarea unui sector cultural astfel incat acesta sa fie atent la nevoile cetatenilor si, in acelasi timp, sa fie puternic conectat la curentele europene”, spune Chris Torch.

Chris Torch este fondator si Senior Associate al Intercult (Suedia), o organizatie de productie si resurse orientata inspre arta si cultura. Fondata de Torch in 1996, institutia din Stockholm este finanata din bani publici, avand atat un birou Europe Direct, cat si o platforma pentru organizatii culturale din Suedia care se concentreaza pe colaborari internationale, Access Europa. El a fost pana recent Directorul de Program al proiectului Rijeka 2020 – Capitala Culturala Europeana si a fost consultant artistic pentru dosarele de candidatura ale oraselor Matera 2018 si Timisoara 2021.

Timisoara a fost desemnata Capitala Europeana a Culturii pe data de 16 septembrie 2016. Dosarul candidaturii, la care echipa executiva a Asociatiei a lucrat inca din anul 2011, a avut la baza conceptul Shine your light/ Light up your city / Lumineaza orasul prin tine!.