Interesul pentru apartamente noi s-a triplat in ultimii patru ani

19 decembrie 2016

Potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro, interesul pentru achizitia de apartamente a avut in ultimii patru ani o traiectorie general crescatoare in toate marile orase ale tarii. Cele mai semnificative majorari ale cererii au fost consemnate pe segmentul locuintelor nou-construite, in orase precum Timisoara triplandu-se, fapt ce dovedeste ascensiunea rapida a pietei noi, care a ajuns sa o depaseasca ca popularitate pe cea veche. De mentionat este ca, pe fondul provocarilor in materie de finantare, ritmul de crestere a cererii de locuinte a incetinit vizibil in 2016, acest indicator inregistrand, in unele cazuri, chiar usoare scaderi.

Din 2012 incoace, volumul cautarilor pentru locuintele noi din Capitala a consemnat, per total, un avans de 351% – spre comparatie, cererea pentru apartamentele vechi s-a majorat in acest rastimp cu doar 86%. Pe segmentul nou, cea mai mare crestere anuala (de 100% de la un an la altul) a fost consemnata in anul 2015; pe locul al doilea se situeaza anul 2013 (cu un plus de 93%), in vreme ce in 2014 cererea a crescut cu 23%.

In ciuda evolutiei pozitive per ansamblu a celor doua segmente de piata, in 2016 ambele s-au confruntat cu o usoara scadere a cautarilor din partea potentialilor cumparatori: -4% pentru apartamentele noi si, respectiv, -18% pentru cele vechi. Acest fapt poate fi explicat prin perioadele de expectativa aparute in piata, pe fondul schimbarilor din domeniul creditarii. In urma acestor ajustari, nivelul cererii pentru cele doua segmente ale rezidentialului bucurestean se situeaza la un nivel egal, situatie fara precedent pana acum.

In orasul de pe Bega, cautarile potentialilor cumparatori pe segmentul apartamentelor au crescut constant din 2012 incoace, atat pe segmentul nou, cat si pe cel vechi – cel dintai a consemnat insa un avans mai mare, respectiv 344%, fata de 216%. Cele mai semnificative majorari ale interesului pentru apartamentele noi au avut loc in anii 2015 (91%) si 2013 (61%), in vreme ce 2016 a adus un plus de doar 4%. Pe segmentul vechi, cel mai mare salt, de 85%, a avut loc in anul 2013; anul acesta insa cererea a crescut cu doar 17% (fata de 37% in 2015).