Sala 2, de la Primarie la Ministerul Culturii

4 decembrie 2016

sala_2Teatrul National din Timisoara isi afirma propria personalitate si merge mai departe intr-un mod personal, institutia traind, zilele acestea, un moment istoric. Este pentru prima data cand Teatrul are propria sa cladire, dupa ce Guvernul Romaniei a aprobat, in sedinta de marti, 29 noiembrie 2016, o Hotarare care stabileste inscrierea Salii 2 in inventarul bunurilor din domeniul public al statului si in administrarea Teatrului National.

Sala 2 functioneaza in fostul manej imperial din vremea imparatesei Maria Theresia, devenit in comunism sala de sport, cvasi-abandonata dupa Revolutie. Amenajarea spatiului (atribuit Teatrului National pentru 49 de ani prin Hotararea Consiliului Local nr. 46/26.02.2008) ca sala de teatru s-a facut cu aportul financiar al Ministerului Culturii, Sala 2 fiind inaugurata in 25 ianuarie 2010, cu o noua configuratie interioara.

“Teatrul National Timisoara are propria identitate, redefinita prin Sala 2. Este pentru prima data cand teatrul are cladirea sa. Sunt convinsa ca transferul acesta va insemna deschiderea unei noi etape in viata acestui teatru”, a declarat managerul institutiei, Ada Hausvater. Votul Guvernului are o mare incarcatura simbolica, avand in vedere ca spatiul teatral din Parcul Civic a dovedit ca orice vis poate deveni realitate. Prin multifunctionalitatea sa si prin capacitatea sa de adaptare si transformare, Sala 2 a devenit locul in care Nationalul timisorean a deschis polemica modernitatii teatrului. La inaugurare s-a lansat ideea candidaturii Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana, iar in aceeasi sala, in 2011, a fost constituita Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana.

De aproape un deceniu, pe scena Salii 2 se spun unele dintre cele mai frumoase povesti ale lumii, prin vocea actorilor Teatrului National din Timisoara si a unei remarcabile serii de regizori din Romania si din strainatate. ”De anul acesta, inteles de Consiliul Local al Municipiului Timisoara, de Primaria Timisoara si de Guvernul Romaniei, Teatrul National Mihai Eminescu din Timisoara are o adresa unica de suflet, un spatiu care a inspirat si va inspira artisti din toata lumea, sper, pentru totdeauna, in artele spectacolelor”, a mai adaugat Ada Hausvater.