Expozitie Podlipny, la Muzeul de Arta

20 noiembrie 2016

julius_podlipnyMuzeul de Arta Timisoara gazduieste expozitia restrospectiva Julius Podlipny. Cele aproximativ 80 de lucrari expuse la etajul 1 al Palatului Baroc – aripa Pacha fac parte din patrimoniul Muzeului de Arta Timisoara si din colectia privata a Annemariei Podlipny Hehn.

Julius Podlipny s-a nascut la Pozsony/Pressburg, astazi Bratislava, si a studiat la Academia Ungara de Arta din Budapesta. In anul 1926 s-a mutat la Timisoara, unde s-a manifestat atat ca artist plastic, cat si ca pedagog la scoala de Arte Frumoase.

“Timisoara anilor 60-70 ai secolului trecut era inca puternic impregnata de dimensiunea cosmopolita, unii dintre vechii ei artisti de prima marime – exemplul celebrului plastician Julius Podlipny – jucand un rol important in formarea noilor generatii de artisti. Dietrich Sayler, Paul Neagu, Roman Cotosman, Stefan Caltia au profitat intrucatva de lectiile de desen ale profesorului Julius Podlipny. Pentru unii, maestrul fusese foarte exigent. Podlipny a fost insa unul dintre cei care au stimulat creatia plasticienilor timisoreni, impunand o metoda de lucru sistematica si o tehnica mixta. Purtator al mostenirilor culturale central-europene, orientarea lui politica fusese una de stanga, arta si pedagogia profesate cu pasiune de Podlipny au avut un impact apreciabil asupra miscarii ideilor culturale de la Timisoara. Era o personalitate cu stiinta formatoare, scolii sale fiindu-i indatorati cativa dintre cei mai apreciati artisti romani contemporani” – Victor Neumann.

Expozitia retrospectiva Julius Podlipny va fi deschisa publicului Muzeului de Arta Timisoara pana in data de 15 februarie 2017, putand fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10,00 si 18,00.