Dezbaterile Grupului de Cercetare asupra Complexitatii Sociale si Economice, SCOPE

20 noiembrie 2016

scopePreocuparile asupra dinamicii pietei fortei de munca din zona de vest a tarii se concentreaza in aceasta perioada asupra deficitului de forta de munca din anumite grupuri de profesii si specializari, cu explicatii ce tin mai ales de procesele de migratie catre piata fortei de munca din alte tari ale Europei. De acest fenomen sunt preocupati atat marii angajatori din acesta zona, cat si asociatiile profesionale, formatorii, dar si cercetatorii si analistii acestui fenomen.

In contextul actualitatii preocuparilor cu privire la migratia fortei de munca si analiza dinamicilor europene ale acestui fenomen, Grupul de Cercetare asupra Complexitatii Sociale si Economice (SCOPE) a dedicat intalnirea de lucru din acesta luna tematicii metodelor complexe de analiza a migratiei fortei de munca.

Cercetatorii care au initiat acest grup, Conf. univ. dr. Cosmin Enache, Conf. univ. dr. Claudiu Brandas si Conf. univ. dr. Ciprian Panzaru, de la Universitatea de Vest din Timisoara, au avut ca invitati in cadrul acestei intalniri de lucru mai multi analisti si cercetatori din cadrul centrului universitar timisorean, precum si specialisti din mediul socio-economic local, interesati de modelarea si analiza fenomenelor migrationale relevante pentru piata regionala a fortei de munca.

Dezbaterile din acesta sesiune de lucru a SCOPE au aprofundat metodele de analiza a pietei muncii in contextul asimetriilor dintre cerere si oferta, analize bazata pe metode computationale avansate de tip Web-Mining si Data-Mining, prin intermediul carora cercetatorii timisoreni intentioneaza sa genereze aplicatii complexe pentru evaluarea in timp real a dinamicii fortei de munca. Au fost discutate si comparate mai multe optiuni si framework-uri analitice utile in cercetarea mobilitatii fortei de munca, concentrate pe metodele avansate dezvoltate in studiile de tip Big-Data si Artificial Intelligence si bazate pe extrageri si analize de volume mari de date, un domeniu al noilor stiinte aplicative complexe ce ofera acces in timp real la realitatea sociala si economica studiata.

Modelele explicative dezbatute in aceasta intalnire SCOPE vor contribui la elaborarea unei aplicatii de culegere si grupare complexa a datelor despre mobilitatea fortei de munca din ariile zonale est-europene si din cele globale, urmand ca in 2017 cercetatorii timisoreni sa implementeze primele tool-uri de extragere si grupare a datelor in timp real.