Institutul Francez va invita la o noua lansare de carte

15 noiembrie 2016

inst_francez_bucuresti_carteIn acest an Institutul Francez din Bucuresti a implinit 80 de ani de existenta, de la stabilirea sediului sau din Bucuresti pe bulevardul Dacia nr. 77. Ocazie cu care a fost lansata cartea „Bucuresti, bulevardul Dacia 77. O poveste franco-romana“, de Richard Edwards.

Acest volum va fi prezentat si la Timisoara, sambata, 19 noiembrie, ora 11,00, la Libraria Carturesti Mercy. La eveniment va fi prezent autorul.

Povestea din carte, pe scurt: In 23 ianuarie 1936, la cererea unui grup de intelectuali si diplomati francezi si romani, Franta cumpara casa Olanescu pentru a infiinta un Institut de Studii Superioare. Ea avea sa treaca in curand prin vremuri grele: sunt anii celui de-al Doilea Razboi Mondial si cei ai dictaturii comuniste. Cu toate acestea, 80 de ani mai tarziu, la numarul 77 de pe bulevardul Dacia, ea este inca sediul Institutului Francez din Bucuresti.

Incercand sa-i reconstituie istoria, Richard Edwards cerceteaza „memoria locului“, la Bucuresti si la Nantes, la Paris si la Berlin, dezvaluind amintiri, secrete, bucurii si uneori temeri. In aceasta instarita casa boiereasca, a carei organizare interioara se va modifica mereu de-a lungul deceniilor, redesenandu-si neincetat pana si planurile, cronicile si portretele dau viata unei istorii franco-romane, istoria prieteniei dintre doua tari.

Richard Edwards este un calator, nu atat prin lume, cat printre pietre, cele vechi, cele care ne lasa sa citim istoria oamenilor. Timp de sapte ani a condus Centrul Cultural International la Salina Regala din Arc-et-Senans, in regiunea Franche-Comte. Astazi este cronicarul unei Romanii aparte la Radio Romania International.

Cartea este disponbila in limba romana (Editura Humanitas) si in limba franceza (aparuta la Editura Non Lieu).