Zilele Culturii Austriece la Timisoara

13 noiembrie 2016

viena_schoenbrunnIn contextul proiectului „300 de ani de lumina”, Primaria Municipiului Timisoara, Consiliul Local al Municipiului Timisoara, Casa de Cultura a Municipiului Timisoara, Forumul Cultural Austriac la Bucuresti, Asociatia Culturala Musikforum Europa organizeaza, in perioada 14-16 noiembrie, in colaborare cu Muzeul de Arta Timisoara, Lectoratul Austriac din cadrul Universitatii de Vest si Teatrul German de Stat Timisoara, sub inaltul Patronaj al Ambasadei Austriei la Bucuresti si al Consulatului Austriei la Timisoara, prima editie a Zilelor Culturii Austriece.

Zilele Culturii Austriece vor innobila in aceasta toamna viata culturala a orasului cu o suita de evenimente de cel mai inalt nivel, sub forma unei ”infuzii” de cultura moderna si contemporana, intr-un context local luminat in ultimii 300 de ani de flerul traditiei imperiale, vieneze.

Anul 1716 este pentru Timisoara un reper istoric de importanta majora, reprezentand inceputul epocii moderne. Pe parcursul celor 300 de ani scursi de atunci, Timisoara a fost locul de intalnire si impletire a numeroaselor culturi, reinventandu-se pas cu pas, devenind un loc de referinta pe harta Europei prin multiculturalitatea sa. Bogatia traditiilor asimilate pe parcursul timpului si, totodata, prospetimea, elanul, curajul, darzenia si spiritul vesnic tanar al timisorenilor, manifestate in Decembrie 1989, s-au cristalizat pana in prezent intr-o urbe moderna si cosmopolita, intr-o metropola europeana. Anul 2021 va incorona aceasta istorie a ”luminii” de pe Bega cu binemeritatul titlu de Capitala Culturala a Europei, aducand cu sine noi impulsuri culturale internationale, acordate la valorile traditionale existente aici.

Prima editie a Zilelor Culturii Austriece la Timsoara se va desfasura in perioada 14-16 noiembrie, dupa programul de mai jos.

Luni, 14 noiembrie
Muzeul de Arta Timisoara, Sala Baroca
16.00 Deschiderea Zilelor Culturii Austriece la Timisoara
16.30 Conferinta ”Eugeniu de Savoya si Timisoara”, sustinuta de prof. univ. dr. Victor Neumann
17.00 Conferinta ”Personalitati feminine marcante in istoria Austriei din ultimele doua secole”, sustinuta de Mag. Elisabeth Marinkovic – Atasat Cultural al Ambasadei Austriei la Bucuresti
17.45    Vernisajul expozitiei ”Patria Marilor Fiice”
Femeile au fost prea des uitate, ignorate sau marginalizate in istoria oficiala a Austriei. Aceasta expozitie isi propune sa ilustreze povestile de viata ale unor aristocrate, artiste, femei de stiinta, politiciene, actrite, muziciene, doctorite si regizoare, militante pentru drepturile femeii. Prezentarea va fi cronologica, incepand cu secolul XIX, ajungand pana in secolul XXI. Expozitia va fi deschisa in perioada 15-23 noiembrie 2016, la Muzeul de Arta Timisoara.
Accesul publicului se poate face pe baza de invitatie.

Marti, 15 noiembrie
Muzeul de Arta Timisoara, Sala Baroca
18.00 Lansarea cartii ”Eugeniu de Savoya. Eroism, nevroza, erotism”. Autori: Konrad Kramar si Georg Mayrhofer, traducerea: Alina Mazilu. Invitat: Gabriel Kohn, moderator: Robert Serban. Lansarea se va desfasura sub forma unei dezbateri. Eveniment realizat cu sprijinul Editurii Brumar.
19.30 Concert de jazz – TRInterferente muzicale
Componenta: Nicolas Simion jazz4-tett: Nicolas Simion (Austria)-sax&clarinet bas, Sabri Tulug Tirpan (Turcia)-pian, Wolfgfram Derschmidt (Austria)-bas, Ioan Minda (Austria)-percutie.
Concertul de jazz este dedicat aniversarii a 300 de ani de la cucerirea Timisoarei de catre Printul Eugeniu de Savoya si reprezinta un simbol. TRInterferenta: intalnire, improvizatie, comunicare prin intermediul creatiei si interpretarii muzicale provenite din cele trei culturi, austriaca, turca si romaneasca. Programul include piese de jazz, creatii inspirate din folclorul celor trei culturi, lucrari din creatia compozitorilor Sabri Tulug Tirpan (Turcia) si Nicolas Simion (Austria).
Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Miercuri, 16 noiembrie
Teatrul German de Stat Timisoara
19.00    Piesa ”CURIE – MEITNER – LAMARR” de Anita Zieher. Regia: Sandra Schuddekopf
Spectacolul este realizat in colaborare cu Teatrul German de Stat Timisoara, Facultatea de muzica si teatru a Universitatii de Vest Timisoara si Lectoratul Austriac din Timisoara.
Trei pioniere personifica in mod exemplar trei realizari ale unor femei de exceptie: Marie Curie, laureata a doua Premii Nobel si, totodata, descoperitoarea radioactivitatii, Lise Meitner, cercetatoarea vieneza care a dat prima explicatie fizica a fisiunii nucleare si Hedy Lamarr, actrita hollywoodiana care a inventat „sistemul secret de comunicatii”, folosit in cel de-al Doilea Razboi Mondial, sistem care sta la baza tehnologiei wireless de astazi. Aceste trei figuri sunt interpretate de actrita austriaca Anita Ziehrer, intr-o noua productie a Teatrului Portraittheater din Viena, regia: Sandra Schüddekopf.
Accesul publicului este liber, in limita locurilor disponibile.

Save