Gala de Blues Jazz Kamo 2016

3 noiembrie 2016

gala_kamo_jazz_2016Gala de Blues Jazz Kamo este cel mai longeviv festival de jazz si blues din Timisoara. In acest an va ajunge la editia a XXVI-a si se va desfasura in perioada 19-20 noiembrie 2016, in Sala Capitol, a Filarmonicii Banatul din Timisoara.

Dupa ce, timp de nouasprezece editii, Gala de Blues Jazz a fost condusa de Bela Kamocsa „Kamo”, dupa disparitia dintre noi a acestui mare artist si Cetatean de Onoare al Municipiului Timisoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota, partener, timp de aproape 30 de ani, a lui Bela Kamocsa, in formatia Bega Blues Band.

In semn de pretuire a lui Kamo, forurile judetului si municipiului au hotarat sa denumeasca evenimentul, incepand cu editia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo. Acest eveniment s-a dorit, de la inceput, o manifestare culturala euro-regionala, aducand pe scena artisti valorosi de jazz si blues din Ungaria, Serbia, Muntenegru, Croatia, Slovacia, Slovenia, dar si din Austria, Germania, Olanda, SUA, Canada, Polonia si Franta. De fiecare data, salile au fost pline, demonstrand apetenta publicului timisorean pentru genurile muzicale de jazz si blues, atat de iubite pe plan mondial.

In acest an, Gala va fi deschisa de catre un duet de ghitaristi, Oliver Bader din Oradea si David Lamm din Budapesta, alcatuit in mod expres pentru acest festival. Oliver Bader este un instrumentist foarte sensibil, care isi gaseste echilibrul in viata prin muzica. Pe coordonatele unor piese standard de jazz, Oliver Bader va fi insotit de mult mai experimentatul ghitarist maghiar David Lamm, absolvent al Academiei Ferenc Liszt din Budapesta si partener al mai multor nume sonore ale genului: Elemer Balazs Group, Agi Szaloki, Zoltan Csanyi si Bela Lattmann. El conduce grupul David Lamm Trio, cu care interpreteaza compozitii proprii. In anul 2008 Lamm a obtinut premiul Ablakos Lakatos Dezso la sectiunea jazz.

Din Austria vor veni membrii formatiei Ligia Loretta Quartett, o formula vocal – instrumentala condusa de o cantareata. Ligia Loretta Cristea s-a nascut la Timisoara, unde in copilarie a studiat cativa ani in particular pianul si ghitara. La scurt timp dupa plecarea in toamna lui 2001 in Austria, la Graz, pentru a-si incheia si sustine teza de doctorat in matematica, Ligia Loretta a inceput sa compuna. Din 2003, Ligia Loretta a inceput sa studieze canto de jazz cu Ljiljana Vrbancic, iar apoi, cu cintareata de jazz si soul de renume international Maja Jaku. In primavara lui 2016 a aparut albumul de debut Ligia Loretta – Learning to Fly (Hizz Records, Austria), inregistrat la Graz impreuna cu noua muzicieni consacrati. Alaturi de Ligia Loretta, vor evolua trei artisti de renume din Austria: Emmanuel Maze la acordeon, originar din Paris, Thorsten Zimmermann la contrabas si bas electric, provenind din Hamburg, si Gernot Strebl, la saxofon, clarinet si flaut.

Un proiect foarte asteptat este, pentru Gala din acest an, Heritage, al formatiei Luiza Zan and the Hungarian All Stars, condus de catre admirabila cantareata de jazz Luiza Zan, care isi va prezenta cel dintai disc de autor. Muzicienii, cu totii din Ungaria, implicati sunt pianistul Sarik Peter si ghitaristul Gyarfas Istvan, a caror abordare classic-jazz-istica dau o nota de eleganta si virtuozitate intregului discurs muzical, basistul Fonay Tibor, specializat in echilibristica instrumentala si tobosarul Attila Galfi, de o precizie si o finete proprie doar adevaratelor talente. Albumul Heritage este scris in intregime de Luiza, atat versurile, cat si muzica reprezentand evocari explicite ale vietii artistei, precum si descrieri amanuntite ale stramosilor ei, fiind o plimbare intima si delicata printre ramurile arborelui genealogic al familiei Zan.

Ca in fiecare an, gazda Galei va fi formatia timisoreana Bega Blues Band, cea mai longeviva si titrata din tara, detinatoare a Diplomei de Excelenta, acordata de Primaria Timisoarei si de Consiliul Judetean Timis si declarata cea mai buna formatie de blues jazz din Romania, ani de-a randul. Formatia Bega Blues Band, al carei fondator a fost Bela Kamocsa, isi continua traiectoria artistica, la cotele cele mai inalte, asa cum si-a dorit cel care a infiintat-o. Johnny Bota si Lica Dolga, cei care au mai ramas din trio-ul initial Bega Blues Band, au chemat alaturi de ei muzicieni din generatii diferite, impreuna cu care au participat la numeroase festivaluri, emisiuni radio si TV din Romania si din strainatate. Grupul este format din Maria Chioran – voce, Toni Kuhn – claviaturi, Mircea Bunea – ghitara, Johnny Bota – bas, Lica Dolga – tobe. Invitat este binecunoscutul cantaret si muzicutist timisorean Bogy Nagy. Valoarea grupului Bega Blues Band este atestata prin obtinerea Premiului de Jazz al Uniunii Compozitorilor si al Fundatiei Muzza pentru Cea mai buna formatie a anului si prin nominalizarea CD-ului Zboina neagra – In memoriam Kamo, la Discul Anului. Anul acesta, formatia Bega Blues Band a lansat CDul Brassica Soup, urmat de un disc de vinil omonim, prezentate la Londra si la Budapesta, dar si la Garana si Bucuresti.

Cea de-a doua seara a Galei de Blues Jazz Kamo va fi deschisa de Quartetul de Jazz Banatul, alcatuit din pianistul sirb Milos Krstic, trompetistul Vladimir Krnetic, de asemenea din Serbia, basistul Johnny Bota si bateristul Ioan-Radu Minda, acum cetatean austriac, plecat din Timisoara. Primii trei au fost profesori la facultatea Richard Oschanitzky, unica institutie de jazz din Romania. In anul 2010 grupul a realizat inregistrari pentru un album care inca nu s-a editat. Estetica grupului este axata pe expresia mainstream de jazz, pianistul Milos Krstic fiind un fervent sustinator al valorilor ce apartin repertoriului de jazz din anii 60 ai secolului trecut. In formula de trio, fara trompeta, muzicienii de fata au evoluat, cu mare succes la Gala de Blues Jazz Kamo din anul 2014 si la Festivalul de jazz de la Bucuresti din anul 2015.

Ca urmare a intentiei directorului festivalului, Johnny Bota de a aduce mereu artisti romani din diaspora, in acest an, din Olanda este invitat grupul Alex Simu Quintet. Liderul al acestei formatii este merituosul suflator Alex Simu, interpret la clarinet tenor/bas si la saxofon tenor, care este, de asemenea, aranjor si compozitor. El este insotit de catre un alt „diasporean” de-al nostru, George Dumitriu – viola/ghitara si de Franz von Chossy – pian, Jorg Brinkman – violoncel, Kristijan Krajncan – violoncel si baterie. Componenta formatiei este o combinatie intre cvintetul classic de jazz si cvintetul romantic din muzica clasica vest europeana. Compozitiile muzicale din acest concert sunt create in afara oricaror granite sau standarduri. Grupul condus de Alex Simu prezinta proiectul Ecourile Bucurestiului. Diferitele influentele care au sculptat identitatea culturala a societatii bucurestene se regasesc in teme si motive melodice sau ritmice. Sunete pur folclorice, influenta dramatica a imperiului otoman, perioada fanariota, iluziile micului Paris, cele doua razboaie mondiale, regimul comunist, revolutia, si tot Bucurestiul contemporan si multe alte momente care inca isi pun amprenta asupra tuturor oamenilor care trec prin acest oras. Astfel, apar si cateva fragmente tematice preluate de la George Enescu si Dimitrie Cantemir, care au fost aranjate special pentru cvintet, astfel incat sa fie integrate in limbajul contemporan de jazz si sa permita chiar si improvizatia libera. Muzica acestui grup apartine stilului de jazz post-modern, construit pe bazele solide ale mainstreamului dar deschis cuceririlor componistice actuale, toate prezentate cu un bun gust desavirsit. O imagine a prezentului, influentata de culorile istoriei, si o privire spre viitorul orasului Bucuresti, cu o mostenire multiculturala atit de bogata.

Trioul condus de Sebastian Spanache este deja o aparitie consacrata pe scenele jazzului romanesc. Mai rar se pot intalni si colabora pe perioade mai lungi muzicieni de un talent aproape egal, cu preocupari muzicale extinse si cu dorinta de a studia, de a repeta si de a se angaja in jazz asa cum o fac pianistul Sebastian Spanache, Contrabasistul Csabi Santa si bateristul Radu Pieloiu. Marturie a succesului lor stau CD-urile, filmarile si transmisiunile in direct la televiziuni prestigioase si, inainte de toate, prezentele la festivaluri din tara si din strainatate. Din 2011 pana acum, Sebastian Spanache Trio a avut o activitate concertistica intensa, cu participari in cadrul unor festivaluri importante. La sfarsitul anului 2013, Sebastian Spanache Trio a castigat Trofeul Johnny Raducanu la prima editie a Festivalului Concurs Johnny Raducanu din Braila.

Prezentator al Galei de Blues Jazz Kamo 2016, va fi, ca intotdeauna, Florian „Mosu” Lungu.

Asadar, doua seri de gala dense, cu muzica variata, sambata, 19 noiembrie de la orele 18,00 si duminica, 20 noiembrie, de la orele 19,00, la sala Capitol a Filarmonicii Banatul din Timisoara.