Muzeul de Arta Timisoara gazduieste prima expozitie de grup Ilfoveanu

23 octombrie 2016

ilfovanuIn perioada 21 octombrie – 16 decembrie, Muzeul de Arta Timisoara gazduieste expozitia Ilfoveanu, la Palatul Baroc din Piata Unirii. Expozitia prezinta cea mai recenta serie de lucrari, pictura in acril pe panza si desen pe hartie, realizate de Sorin Ilfoveanu in perioada 2012-2016, dar si lucrari ale sculptorului Adrian Alexandru Ilfoveanu, aceasta fiind prima expozitie comuna prezentata de cei doi artisti in Timisoara.

Expozitia reuneste un fond de 50 de lucrari ale pictorului Sorin Ilfoveanu realizate de-a lungul mai multor perioade de explorare a universului de expresie a artistului, unul care reda atat culori foarte vii, cuprinse intr-o explozie cromatica, dar si desene pe hartie care ilustreaza natura intr-un spatiu sintetizat, privit in intimitate. Maestrul Sorin Ilfoveanu aduce in atentia publicului iubitor de arta contemporana lucrari de dimensiuni mari si mici, personaje desprinse dintr-o lume fantastica ce infatiseaza animalele intr-o relatie de profunda prietenie cu omul, dar si natura schitata ca o sinteza maxima a detaliilor.

“Tablourile lui Ilfoveanu sunt in acord cu sentimentele sale, caz in care pot fi lesne identificate miturile Greciei antice, mesaje anterioare marii schisme a bisericii crestine, icoana bizantina, dar si Bizantul de dupa Bizant, trimitand in chip sugestiv la Orient, la spatiul nostru national identitar, precum si la ecumenismul bisericii ortodoxe din epoca premoderna. Nici motivele ori simbolurile artei occidentale nu sunt straine desenelor artistului. La fel de impresionante sunt imaginile inspirate de textele religioase, dar si acelea construite sub influenta culturii populare. in genere, se poate spune ca artistul este intr-o cautare permanenta a propriei identitati, ca se apropie in doua chipuri de lumina, rational si spiritual”, a declarat Victor Neumann, Directorul Muzeului de Arta Timisoara.

In completarea operelor expuse de Sorin Ilfoveanu, sculptorul Adrian Alexandru Ilfoveanu prezinta trei lucrari care infatiseaza animalul pasare in trei ipostaze diferite – lucrarea Spirit, realizata din bronz (90 cm), Pasarea in zbor, din lemn cu foita de aur (2,2 m), si Clamatoria,  din rasina (2,4 m). Lucrarile se incadreaza in tema universului animalier, unde pasarea reprezinta simbolul mesagerului dintre om si divinitate – de la pamant la cer si in sens invers.

“Expozitia Ilfoveanu isi propune sa aduca arta contemporana mai aproape de publicul larg, sa le ofere privitorilor o experienta intima cu propriile visuri, cu propriile aspiratii, prin intermediul operelor expuse. Insesi cele trei lucrari pe care le voi expune prezinta pasarile ca simbol al spiritului uman aflat intr-o continua transformare, care nazuieste spre libertate, doritor de devenire. Alaturi de tatal meu, invitam publicul intr-o calatorie eliberatoare, intima si menita sa ii decupleze pe oameni de la grijile cotidiene, de la firescul de zi cu zi”, a declarat Adrian Alexandru Ilfoveanu.