Echipa Timisoara 2021 s-a intalnit cu presedintele Klaus Iohannis

4 octombrie 2016

iohannis_timisoara_2021Echipa executiva a Asociatiei Timisoara – Capitala Culturala Europeana s-a intalnit luni, 3 octombrie, cu Excelenta Sa, domnul Klaus Werner Iohannis, Presedintele Romaniei si cu reprezentanti ai institutiilor culturale, ai operatorilor culturali independenti, ai mediului universitar si liceal si ai autoritatilor publice. Intalnirea colocviala a adus in dialog recenta reusita a Timisoarei, castigarea titlului de Capitala Europeana a Culturii in 2021 si experienta Sibiului 2007.

Rezumatul celor cinci ani de munca la dosarul de candidatura a fost prezentat Presedintelui, iar discutia a continuat cu prezentarea catorva proiecte viitoare incluse in proiectul candidaturii cu care Timisoara s-a prezentat in fata juriului european in data de 16 septembrie. S-a vorbit despre publicul deja interesat de evenimentele culturale – care trebuie sa functioneze ca un pol de atragere pentru publicul mai putin interesat – si despre indrazneala de a duce cultura si catre periferia orasului. Accentul a fost pus pe marile teme ale proiectului Timisoara 2021, si anume: Oameni, Locuri si Conexiuni reunite sub sloganul Lumineaza orasul prin tine!

Mesajul Presedintelui pentru echipa Timisoara 2021si pentru institutiile publice si operatorii culturali a fost foarte clar si a continut cateva dintre momentele traite pe cont propriu pe vremea cand, din functia de primar al Sibiului, a fost implicat in implementarea proiectului de Capitala Culturala Europeana in 2007.

„Timisoarei i se intampla cel mai frumos lucru care i se poate intampla unui oras, iar asta il va schimba din temelii. Aveti misiunea de a transforma un oras intr-o scena si sa o faceti atat de bine incat ceea ce propuneti din punct de vedere cultural sa fie de interes atat pentru comunitatea locala, cea nationala, dar si pentru europenii care practica turismul cultural. […] Din experienta pe care am avut-o la Sibiu in 2007, stiu ca nu trebuie sa faci lucruri senzationale pentru a reusi, dar e nevoie ca tot ceea ce faci sa faci bine. Oricat de buni am fi, daca nu avem o echipa nu vom avea realizari notabile”, a transmis Presedintele Romaniei.

Timisoara a fost numita Capitala Culturala Europeana vineri, 16 septembrie 2016. Dosarul candidaturii, la care echipa Asociatiei a lucrat inca din anul 2010, a avut la baza conceptul Shine your light/ Light up your city (Lumineaza orasul prin tine).