Eveniment dublu, la Muzeul Satului Banatean

21 septembrie 2016

targul-mesterilor-si-plugariiPe 24 si 25 septembrie 2016, la Muzeul Satului Banatean Timisoara vor avea loc doua evenimente separate, intre orele 10,00-20,00: editia a VXI-a a Targului Mesterilor Populari si editia a X-a a Festivalului Condeierilor Plugari. Evenimentele sunt sprijinite de Consiliul Judetean Timis si se vor desfasura separat, fiecare avand un program specific. Targul  va avea loc in incinta Muzeului, iar Festivalul condeierilor plugari, la Casa condeierilor din muzeu si in zona Muzeului viu, la lac. Intrarea va fi libera.

Targul Mesterilor Populari este o manifestare care conserva traditiile mestesugurilor artistice si prilejuieste reintalnirea cu cei mai reprezentativi mesteri populari din Romania, din diferite zone etnografice.

Mesterii prezenti contribuie la afirmarea artei populare contemporane din Romania si sunt  specializati in crearea de masti populare, papusi in costum popular, jucarii din lemn, obiecte din sfoara, tesaturi din par de capra, prelucrarea metalului, mesteri curelari, mesteri opincari, mesteri olari reprezentand numeroase centre de olarit din tara (ceramica de  Horezu, Baia Mare, Jupanesti, Dumbrava – jud. Timis, jud. Hunedoara, jud. Arad, jud. Caras-Severin), mesteri iconari, mesteri specializati in tesaturi, costume populare si broderii, podoabe, sculptura in lemn, dogarit, impletituri, instrumente muzicale taditionale si arhaice, oua incondeiate, pictura naiva  si decoratiuni.

Pe tot parcursul evenimentului se vor derula ateliere demonstrative, respectiv ateliere de preleucrare a canepii, tesaturi de interior, costum popular, podoabe, dogarit,  ceramica, sculptura in lemn, oua incondeiate, impletituri. Responsabilii pentru acest eveniment din partea muzeului sunt dr. Maria Hadiji si dr. Catalin Balaci.

La Festivalul Condeierilor Plugari participa condeieri plugari din Banat si creatori populari din toata tara, alaturi de solisti vocali recunoscuti, precum Maria Tudor, Iosif Bosioc, Alexandru Pop, Mihail Cetean, Violeta Tipa s.a. Poezia si cantecul romanesc in armonie cu momente vesele si voia buna se vor imbina in spectacole pe scena, sambata si duminica, avand ca moderator pe Dan Liut.

La Casa condeierilor, respectiv locatia de la lac, se vor desfasura actiuni specifice: momentul In memoriam Ilie Eremia, lansari de carti si reviste, masa rotunda pe tema Fenomenului Condeieri plugari, sezatoare populara.

Costumul popular va fi nelipsit din manifestare, fiecare participant reprezentand locul de unde provine, precum si identitatea spiritului romanesc. Responsabila pentru organizarea evenimentului este dr. Maria Mandroane.

In ambele zile va urca pe scena formatia asociatiei culturale Vatra Banatului condusa de Florin Pascu, formata din Marcel Dumbrava, Ciprian Untaru, Nelu Stoian, Nicu Bratu si Puiu Jamai. Invitatii speciali pentru ziua de sambata, 24 septembrie, vor fi Carmen Luca si Florin Comanita. Alti solisti vor fi Liliana Samson, Simona Hriror, Sara Bocsan, Oana Sesiu, Adriana Coste si Raluca Varga. Duminica 25 septembrie, invitatul special va fi Tibi Hategan. Vatra Banatului va sustine spectacolul folocloric intre orele 16,00-19,00, in ambele zile, iar intre 12,00-15,00, pe scena se vor desfasura in cantec solistii mentionati in cadrul evenimentului condeierilor plugari.