Dan Ionescu Quartett, intr-un concert exceptional, la Timisoara

18 septembrie 2016

dan_ionescuUn muzician care, incontestabil, a facut istorie in jazzul romanesc si o cariera fulminanta in Canada, artist desemnat drept cel mai bun ghitarist de jazz din Romania vreme de 12 ani consecutivi,  deschide stagiunea de jazz&blues pusa la cale de Johnny Bota in Sala de evenimente culturale a Consiliului Judetean Timis: Dan Ionescu Quartett este prima trupa din Canada care canta la Timisoara. Evenimentul va avea loc sambata, 24 septembrie 2016, de la ora 19,00. Accesul la concert va fi liber!

Dan Ionescu are o cariera muzicala remarcabila ca ghitarist, compozitor si lider, ce se intinde peste trei decenii, atat in Europa cat si in Canada. Educatia muzicala timpurie a inceput-o cu pianul clasic, urmat de ghitara, la varsta de 15 ani. Cariera profesionala si-a inceput-o  la debutul anilor 80 in tara sa natala, Romania, precum si in Iugoslavia, Ungaria, Germania si Franta. El a fost votat cel mai bun chitarist de jazz romanesc de critici precum si de public, timp de 12 ani consecutivi. In la mijlocul anilor 90 el a inregistrat discul Dan Ionescu Electric Version, impreuna cu grupul sau de atunci. In anii 2000, a fost membru al grupului latino din Toronto Vibrason. In 2006, pentru promovarea CD-ului Last Winter, el a vizitat Japonia, ca membru al formatiei japoneze conduse de saxofonistul Kenji Shimitsu. A fost, de asemenea, sideman pe 10 CD-uri inregistrate in Toronto si Montreal, iar in 2014 a lansat cu DansBand proiectul Ginga, cu muzica braziliana.

Din 1996, Dan a devenit o prezenta constanta pe scena de jazz din Toronto, evoluand in cluburi, festivaluri, evenimente speciale, precum si la inregistrari cu interpreti de top din Canada: Don Thompson, Pat LaBarbera, David Braid, Phil Dwyer, Neil Swanson, Dave Restivo, Norman Marshall Villeneuve, Kieran Overs, Michael Stuart, Adrean Farrugia, Bruce Cassidy, Mark Kieswetter, George Koller, Bill McBirnie, John McMurchy.

Dan Ionescu a fost mereu preocupat de extinderea posibilitatilor ghitarei astfel incat, din anul 2010, a inceput sa cante la o ghitara cu opt corzi, proiectata si construita de el insusi, iar de atunci incoace canta la acest instrument  aproape exclusiv.

Pentru intiia oara, dupa multi ani de la emigrarea sa in Canada, Dan Ionescu a aparut la Gala de Blues Jazz Kamo din noiembrie 2011, la invitatia directorului artistic al acestui eveniment, Johnny Bota, care ii fusese coleg in Cvartetul Gondi. Atunci Dan Ionescu a evoluat alaturi de Bega Blues Band si de… fostii sai colegi, tobosarul Eugen Gondi, ghitaristul si keyboardistul Toni Kuhn si de basistul Johnny Bota. De data aceasta, dupa alti cinci ani, Dan Ionescu va canta, in premiera, alaturi de muzicieni canadieni de jazz cu care a colaborat de-a lungul vremii si cu care va evolua la Festivalul de jazz din Bucuresti in 22 septembrie 2016. Ei sint David Restivo, unul dintre cei mai cautati si mai respectati pianisti din  Canada,  basistul Jim Vivian si tobosarul  Kevin Dempsey.