Festivalul International de Literatura LitVest 2016

14 septembrie 2016

litvest_2016Festivalul International de Literatura LitVest a ajuns la cea de a cincea editie. In perioada 21-23 septembrie 2016, Timisoara se redefineste literar. Invitati: Ion Pop, Cornel Ungureanu, Radu Aldulescu, Radu Andriescu, Ion Barbu, Eugen Bunaru, Svetlana Carstean, Denis Cokic (Serbia), Ioan Grosan, Claudiu Komartin, Cosmin Perta, Sven Popovic (Croatia). In acest an, LitVest propune, printre multe altele, doua mari lecturi publice, Rectilinia si Literatura intra-n joc. Fiecare eveniment va reuni peste 500 de participanti.

Daca Rectilinia vine in continuarea celei mai mari lecturi publice organizate in 2016 in Romania, Concentrica, Literatura intra-n joc este o premiera absoluta. Pe terenul de sport al Liceului Pedagogic Carmen Sylva vor fi desenate, cu creta alba, contururile simbolice ale unor elemente definitorii pentru conditia, de azi, a cartii. Demersul parafrazeaza – creativ, se spera – desenele de la Nazca (Peru), descifrabile mai ales de sus. Elevii vor asista de la ferestre. Dincolo de aceste aspecte, evenimentul este, ca toate celelalte, deschis publicului larg. Vor citi protagonistii festivalului, precum si elevi si profesori ai liceului gazda.

Prin Rectilinia, se va lansa propunerea ca pe Aleea Personalitatilor din Parcul Central sa se regaseasca, intr-un viitor cat mai apropiat, si un bust al lui Sorin Titel, cel mai important romancier banatean si personalitatea tutelara a B.J.T. Evenimentul va fi organizat in colaborare cu Gruparea Mobila de Jandarmi Glad Voievod. Participantii vor fi dispusi, intr-o scenografie inedita, de la intrarea in Parcul Central pana spre Monumentul Ostasului Necunoscut.

Ca in fiecare an, LitVest presupune si realizarea de pictoriale cu scriitori in ipostaze inedite. Fotografiile vor fi reunite intr-un album si intr-o expozitie care vor fi lansate in orasele din care provin invitatii. LitVest generaza astfel atat spectacole publice de lectura, cat si un continut documentar unice in Romania.

Miercuri, 21 septembrie
12,00 Rectilinia, spectacol urban de lectura (Parcul Central, Aleea Personalitatilor).
18,00 Dialog despre o carte de dialoguri, exercitii de apropiere, de Eugen Bunaru, Editura Universitatii de Vest, 2016 (Sectia de Arte  Deliu Petroiu, Bastion Theresia, corp A).

Joi, 22 septembrie
12,00 Literatura intra-n joc. Premiera absoluta: experiment public de lectura la Liceul Pedagogic Carmen Sylva (terenul de sport).
18,00 Sesiune Institutul Blecher, despre revista Poesis International  si proiectele Casei de editura Max Blecher, prezinta Claudiu Komartin (Sectia de Arte  Deliu Petroiu, Bastion Theresia, corp A).

Vineri, 23 septembrie
12,00 Ion Pop, o retrospectiva… la zi, moderator Cornel Ungureanu (Uniunea Scriitorilor din Romania, Filiala  Timisoara, Piata Sf. Gheorghe nr. 3).
18,00 Degustare, foto Ion Barbu, sticle pentru minte, inima si literatura (Sectia de Arte Deliu Petroiu, Bastion Theresia, corp A).