UVT, din nou in topurile internationale

8 septembrie 2016

uvtSingura institutie de invatamant superior din Timisoara prezenta in editia 2016 a clasificarii internationale QS – Quacquarelli Symonds este Universitatea de Vest. Conform clasamentului, UVT s-a pozitionat intre primele patru institutii de invatamant superior din Romania. Alaturi de celelalte trei membre ale Consortiului Universitaria (Universitatea din Bucuresti, Alexandru Ioan Cuza din Iasi si Babes-Bolyai din Cluj-Napoca), similar anilor anteriori, UVT a fost inclusa in categoria 701+. De mentionat este ca universitatile membre al Consortiului sunt singurele din Romania prezente in topul realizat de catre cei de la QS – Quacquarelli Symonds.

Ierarhizarea este construita in baza a sase indicatori de performanta, care au ponderi diferite (reputatie in mediul universitar – 40%, reputatie intre angajatori – 10%, raportul dintre numarul de studenti si cel de cadre didactice – 20%, citari per universitar – 20%, ponderea cadrelor didactice internationale – 5%, ponderea studentilor internationali – 5%). Ierarhizarea isi propune sa cuantifice patru aspecte ale activitatii: cercetarea, predarea, insertia profesionala si internationalizarea. Pentru obtinerea datelor legate de reputatie, au fost chestionati 75.000 de membri ai comunitatilor academice si 38.000 de angajatori din intreaga lume.

Prin activitatea si performantele realizate, UVT ramane o prezenta constanta in topurile mondiale, alaturi de partenerii din Consortiul Universitaria, spune Rectorul UVT si Presedintele Consortiului, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea: „Ierarhiile internationale ne ajuta sa ne comparam cu universitati din intreaga lume. Doua aspecte mi se par remarcabile in legatura cu aceste rezultate. Pe de o parte, cele patru universitati din Consortiu reusesc sa se mentina in aceste ierarhii in contextul in care invatamantul la nivel global este din ce in ce mai competitiv. Pe de alta parte, trebuie sa luam in calcul un factor de scala: cele patru universitati romanesti se afla in top 2-3% mondial, in contextul in care plecam cu un dezavantaj de cel putin 5%, din cauza faptului ca este extrem de greu sa atragi profesori internationali in Romania. Avem salarii necompetitive international si libertate minima de a oferi ceva in plus ca parte dintr-un pachet salarial atractiv, dublate de proceduri de angajare ingrozitor de birocratice, imposibil de inteles pentru un cadru didactic international. Acum putin timp, prin vocea Consortiului, am cerut simplificarea procedurilor de angajare a cercetatorilor si posibilitatea de a recunoaste la nivelul institutiei de invatamant superior diplomele obtinute in strainatate. De aceea, raportandu-ne strict la performantele universitatilor, stam chiar mai bine decat arata pozitiile”.

UVT este prezenta si in topul QS Rankings by Subject 2016, cu doua domenii: Modern Langauages (top151-200) si Computer Science (top 401-500).