Incepe Plai XI, probabil cea mai complexa editie a festivalului

7 septembrie 2016

PlaiA ramas foarte putin pana la startul celei de-a 11-a editii a festivalului de muzica, arta si multiculturalitate Plai. Cu un line-up impresionant, spectacole si concerte la scenele secundare, o multime de activitati propuse de partenerii culturali si un eveniment conex de exceptie, Plai XI promite sa fie una dintre cele mai bune editii de festival de pana acum.

Ziua de 8 septembrie va aduce timisorenilor un proiect special: concertul artistei americane Joss Stone. Incepand cu data de 9 septembrie, Muzeul Satului Banatean se transforma in locul de visare pe care fiecare participant il asteapta cu nerabdare in fiecare an.

Astfel, cei interesati vor avea ocazia sa se intalneasca cu Fantome (artist rezident al editiei XI), Milky Chance, Oi Va Voi, Bob Geldof, Marinah y Chicuelo, Aziza Brahim – la scena principala, dar si cu trupe de teatru dans din Israel sau cu filme premiate la festivaluri internationale.

Scena Antagon este reprezentata anul acesta de Asphalt Theater, Scena Kalejdoskop si Lightwave Theater Company. Asphalt Theater reprezinta un ansamblu de interpreti ce spun povestea unei calatorii in care actorii trec de la imaginar la realitate, in fata publicului, ajungand in final la destinatie printr-un spectacol vibrant si plin de viata. Scena Kalejdoskop din Polonia vine cu piese inspirate din balet. Teatrul Krakowski Teatr Uliczny Scena Kalejdoskop va juca pe Scena Antagon, sambata, 10 septembrie 2016. Lightwave Theater Company vine cu o poveste in care o femeie si un barbat isi traiesc a doua tinerete in gradina casei, incercand sa treaca peste experienta care i-a instrainat. Suferinta prezentului reinvie bucuria trecutului.

In deschiderea Ceau, Casa Filmelor, vineri, 9 septembrie, de la ora 18,00, in parteneriat cu Marele Ecran si Pelicula Culturala, si distribuit de Mandragora, va rula Sieranevada, regia Cristi Puiu, in avanpremiera la Timisoara, la Festivalul Plai. Filmul a fost nominalizat la Cannes 2016 si este propunerea Romaniei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain. Tot in cadrul Casei Filmelor se vor mai putea viziona filmele castigatoare in cadrul competitiei Ceau, Cinema! 2016, precum si o serie de scurtmetraje ale unor cineasti locali si selectii de la festivaluri cu traditie.

Aleea Culturala reprezinta cea mai ampla si intinsa arie de festival ce curpinde o varietate mare de activitati coagulate sub urmatoarele nume: The Workshops, Social Projects, GameSpace si Chill. Acestea propun publicului participarea la ateliere creative, proiecte ce pun accent pe componenta sociala a comunitatii, jocuri de aventura, si activitati concentrate pe bunastarea fizica si psihica. Activitatile Aleii Culturale se vor desfasura sambata (10 septembrie) si duminica (11 septembrie) incepand cu ora 12,00.

In 9 si 10 septembrie, fanii de muzica electronica se vor putea bucura alaturi de Lenzman, Digital, Skynet, Phoneme, Kojok, Vj Whitepoint, Mighty Boogie, General Trix, General Levy, Kenny Ken si Benny Page, artisti adusi de Freenetik si Sabotage pentru doua party-uri pana in zori.

Pentru al treilea an consecutiv, RATT se alatura Festivalului PLAI prin acordarea de gratuitate la transport pe autobuzul 46 (Punctele Cardinale – Muzeul Satului Banatean si retur) pentru toti participantii, pe baza biletului de o zi/abonamentului sau a bratarii de acces. Programul autobuzului 46 se modifica in perioada 8 – 11 septembrie astfel: 8 septembrie – la un interval de 30 de minute intre orele 16,00-00,00; 9-10 septembrie – la un interval de 30 de minute intre orele 8,00-7,00 ziua urmatoare; 11 septembrie – la un interval de 30 de minute intre orele 08,00-00,00.