Proiectul Cercetarea istoriei teatrului timisorean, finalizat

8 august 2016

TGST_monseratZeci de ani de  teatru, sute de ore de munca, mii de documente studiate, scanate, ordonate: proiectul Cercetarea istoriei teatrului timisorean, realizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timisoara, a ajuns la final! Un final care nu inseamna, in fapt, sfarsitul cercetarii, caci teatrul este o arta, un domeniu, o lume care se schimba si renaste zi de zi, iar munca de a face din istoria lui o carte deschisa este un proces continuu, subliniaza echipa teatrului.

Premiera pentru Timisoara, proiectul Cercetarea istoriei teatrului timisorean a fost implementat in cadrul Programului PA17/RO13 Promovarea diversitatii in cultura si arta in cadrul patrimoniului cultural european, finantat  prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European 2009-2014. Valoarea totala a finantarii nerambursabile acordate acestui proiect este de 57.791 lei.

In cei 63 de ani de existenta ai sai,  Teatrului Maghiar din Timisoara a produs 510 spectacole, iar documentele referitoare la toate aceste productii teatrale, afise, caiete-program, stiri, cronici, fotografii si alte materiale aflate in arhivele institutiilor de spectacol din urbe sau in alte arhive si colectii au fost digitalizate. Prima fotografie color din arhiva Teatrului Maghiar Csiky Gergely dateaza din 1955. Recordul absolut de premiere s-a inregistrat in stagiunea 1969/1970, cu 14 noi productii. in schimb, pentru stagiunea 1958/1959 nu exista in arhiva Teatrului Maghiar niciun afis, caiet de sala sau o imagine de premiera, fiind cunoscute insa titlurile montate si distributiile spectacolelor. De-a lungul acestor 63 de ani, cel mai frecvent prenume de actor in trupa Teatrului Maghiar din Timisoara este Janos. Cercetarea documentelor a probat ca repertoriul Teatrului Maghiar din Timisoara a fost preponderent orientat spre dramaturgia contemporana, iar dramaturgia romaneasca a avut o reprezentare generoasa pe scena lui. Acestea sunt doar cateva dintre datele statistice inedite ale cercetarii, iar arhiva digitalizata va ramane integral la dispozitia publicului. Echipa de proiect multumeste fostilor membri ai teatrului, colectionarilor pasionati de istoria teatrala si Directiei Judetene Timis a Arhivelor Nationale pentru documentele la care au avut acces pentru a completa baza de date digitalizata.