Ploile puternice solicita la maxim canalizarea orasului

2 august 2016

apa_epurare_canalizare_TimisoaraAquatim informeaza, printr-un comunicat de presa pe care il redam integral aici, ca la statia de epurare din Timisoara s-au inregistrat, din nou, debite record in urma ploii deosebit de puternice din aceasta dimineata. Intre orele 8,00 si 10,30, din canalizarea Timisoarei au intrat in statia de epurare peste 25.000 l/s de apa uzata. Debitul vehiculat de pompele de apa pluviala a fost de 22.450 l/s, iar linia tehnologica a preluat 3.000 l/s de apa uzata.

In decurs de o luna, este a doua situatie exceptionala inregistrata la statia de epurare. Debitul de apa mentionat reprezinta de circa 12 ori mai mult decat cel preluat in mod obisnuit de statie si dublul debitului Begai.

Aquatim a dublat personalul din dispecerat si de la interventii, mobilizand echipele de la mentenanta apa pentru canalizare. 20 de echipe ale Aquatim au fost pe teren, de astazi dimineata, pentru rezolvarea situatiilor semnalate de cetateni, la dispeceratul societatii. Se lucreaza cu pompe de epuisment si utilaje specializate la degajarea canalizarii infundate si la evacuarea apei, unde este nevoie.

La pasajele rutiere din Timisoara, apa de ploaie este deversata in colectoarele magistrale, canale de capacitate mare, avand diametre intre 2 si 3 m. Pasajele Jiul si Popa Sapca sunt prevazute cu pompe (deverseaza in colectoarele de pe Bv. Republicii si str. Demetriade), iar cele de pe strazile Brediceanu si Gh. Lazar deverseaza gravitational (in colectorul de pe str. Circumvalatiunii). Inundarea pasajelor la averse deosebit de puternice se produce atunci cand este depasita capacitatea de preluare, inmagazinare si transport a canalizarii. Ca orice sistem de canalizare, nici cel din Timisoara nu poate face fata unor debite exceptionale de apa de ploaie, cand este depasita capacitatea sa proiectata.

Canalizarea Timisoarei, in lungime de peste 560 km, functioneaza gravitational si colecteaza apele uzate menajere si cele din precipitatii, pe care le transporta la statia de epurare. Proiectarea canalizarii se face in functie de consumul de apa casnic si industrial si suprafetele de preluare a apelor meteorice. Acestea dicteaza diametrul tuburilor de canalizare, atat al colectoarelor magistrale, cat si al canalelor secundare. In cazul averselor puternice, capacitatile de preluare proiectate pot fi depasite, pentru scurt timp. Functionare retelei este impiedicata si din cauza deseurilor voluminoase aruncate la canal.