Zilele Avionului, la Buzias

25 iulie 2016

Buzias_avionAsociatia pentru Dezvoltarea Zonei Buzias, in colaborare cu Primaria Buzias si terasa La Aeroport Buzias organizeaza in acest week-end cea de-a doua editie a Zilelor Avionului.

Zilele Avionului debutează sambata, 30 iulie, ora 17,00 si se incheie duminică seara, iar programul muzical va cuprinde genurile folk in seara de sambata si blues-rock in dupa amiaza de duminica. Sambata, de la ora 19,00, vor canta la Buzias Andrei Paunescu, Magda Puskas si Vasile Mardare, iar duminica, de la ora 18,00, vor urca pe scena Trupa Cu Asar – Buzias, Trupa Rock Abil – Timisoara si Trupa Springtime Band din Lugoj.

„Evenimentul se doreste a fi deveni unul traditional, organizat pentru iubitorii de muzica buna si care sa completeze astfel celelalte evenimente (Festivalul Zilele veveritelor sau Festivalul Papricasului si vinului) organizate pentru promovarea statiunii Buzias”, spune Hudrea Ioan, initiatorul evenimentului.

Avionul este  amplasat in spatele Hotelului Silvana din Buzias, la circa 50 de metri de strada principala din oraselul timisean. Modelul este un Lisunov, care copiaza aproape identic mult mai celebrul Douglas DC3 al aviatiei americane, poreclit Dakota. Aparatul de zbor a fost adus la Buzias in anul 1978 in stare de functionare si a fost amenajat ca “aviabar” in parcul bailor. Reamplasarea lui din anul 1986, in apropierea Hotelului Silvana, se parea pentru mult timp a fi “condamnarea lui la moarte”, cu atat mai mult cu cat dupa 1990 avionul-bar a intrat in paragina. Mai mult decat atat, aparatura de bord a fost furata, disparand si elemente ale cozii, proiectoarele montate in aripi, mobilierul, usa etc.

In anul 2005 s-au gasit investitori care au avut curajul sa puna in valoare acest inedit obiectiv turistic, avionul fiind preluat de o firma din Buzias. Aeronava a fost reamenajata complet la interior, unde acum functioneaza in sezonul rece un bar cu 24 de locuri si sub avion a fost construita o moderna terasa de vara cu capacitatea de 100 de locuri.