Festivalul Ceau, Cinema!, cu filme de Cristian Mungiu, Alexandru Solomon si Cristi Puiu

10 iulie 2016

Ceau_cinema_logo„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „Romania: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, si o proiectie aniversara cu „Marfa si banii”, de Cristi Puiu, in prezenta actorului Alexandru Papadopol se numara printre evenimentele dedicate cinematografiei romane la cea de-a treia editie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timisoara si Gottlob (14-17 iulie).

Cinematografia romana de calitate ocupa si in acest an o parte importanta din programul Ceau, Cinema! Trei dintre cele mai noi si apreciate documentare romanesti vor putea fi vazute intr-o proiectie maraton duminica, 17 iulie, in ultima zi de festival, la Ambasada, in Timisoara.

In cel mai recent documentar al sau, ”Romania: patru patrii”, regizorul Alexandru Solomon a intervievat patru mari scriitori: Norman Manea, Mircea Cartarescu, Florin Lazarescu si Gabriela Adamesteanu, care vorbesc despre relatia lor cu Romania. Patru geografii subiective se suprapun si alcatuiesc o harta complexa si surprinzatoare a unei tari care inca isi mai cauta locul in lume. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2016.

In emotionantul „Doar o rasuflare”, Monica Lazurean-Gorgan urmareste sapte ani din viata unei familii, cu provocarile si incercarile prin care trec tatal, mama si cei trei copii ai lor. Tatal asteapta sa se intample o minune care sa o faca pe fiica lui cea mica sa se ridice din scaunul cu rotile si sa mearga. Documentarul a fost selectat in competitia Festivalului Visions du Reel 2016.

„Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc, trateaza o problema dureroasa: lipsa cinematografelor de arta. Victor Purice – manager, fost operator si cinefil impatimit – si cele doua angajate fidele se lupta zi de zi pentru a mentine in viata cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamt, printre ultimele ramase in Romania. Victor viseaza sa readuca zilele de glorie ale cinematografului, dar se chinuie sa tina pasul cu noua si dura realitate. Documentarul a fost prezentat la DOK Leipzig 2015 si a fost de asemenea nominalizat la Premiile Gopo 2016.

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie in acest an la Festivalul de la Cannes, va putea fi vazut duminica, 17 iulie, la Gottlob, in inchiderea Ceau, Cinema! Tot la Gottlob, prima localitate rurala din Romania cu un cinematograf reconditionat, va fi proiectat in aceeasi zi si lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), ca parte a unei mini-retrospective de trei filme speciale ale Noului Cinema Romanesc. Intrarea la cele doua proiectii va fi libera, iar Primaria Gottlob va pune gratuit la dispozitie un autocar pentru transportul de la Timisoara la Gottlob si retur.

In 2016 se implinesc 15 ani de la lansarea filmului „Marfa si banii”, debutul lui Cristi Puiu care dadea in 2001 startul neoficial al Noului Val. Pentru a marca acest moment aniversar, Ceau, Cinema! a programat sambata, 16 iulie, la Casa Artelor – Curtea cu Castani din Timisoara, o proiectie eveniment cu „Marfa si banii”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol, care debuta in acest film.

Aparut in 2011, mediumetrajul independent „Film pentru prieteni” este, probabil, cel mai putin cunoscut film al lui Radu Jude. Un film-experiment care va putea fi vazut vineri, 15 iulie, in curtea Rethoric, la Timisoara.

Ceau, Cinema! a programat de asemenea la 16 iulie o selectie de scurtmetraje noi realizate de cineasti din partea de vest a tarii, grupate sub titlul de „Filme banatene”.

A treia editie Ceau, Cinema! va avea loc in perioada 14-17 iulie, la Timisoara si Gottlob. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Marele Ecran si Asociatia Pelicula Culturala.

In afara proiectiilor cu intrare libera anuntate, accesul la festival se face pe baza de bilet sau abonament (abonamente pentru intreg festivalul pot fi gasite la libraria Carturesti – Mercy din Timisoara, la pretul de 45 de lei).