Fis Art 2016 – Artisti vizuali de top pentru un oras iesit din tipare

30 iunie 2016

FIS_ArtFis Art 2016 este un festival de street-art care aduce vara aceasta la Timisoara unii dintre cei mai bine cotati artisti vizuali din lume, originari din Spania, Peru si Mexic.

A castigat teren, vizibil, in ultimii ani; pare o arta ciudata, insa numai la prima vedere; seamana cu graffiti, dar nu e; insa in mod cert atrage toate privirile pentru ca e speciala. Vorbim de street art, sau arta stradala. Iar Timisoara are sansa de a fi, gratie unor oameni pasionati, vizitata, an dupa an, de unii dintre cei mai reprezentativi artisti vizuali in domeniu.

E lucru dovedit, street art  face bine oraselor, estetic si artistic, ca atare, in lumea larga i se dedica festivaluri de mare impact la care e greu sa prinzi un loc. Prin urmare, e un privilegiu sa avem alaturi de noi, vara aceasta, nume ca: Joan Tarrago Pampalona (Spania), Amaia Arrazola Otaduy (Spania), Iker Muro Uranga (Spania), Daniela Carvalho (Peru), Maria Lopez Rodriguez (Spania), Javier de Riba de Urrutia (Spania), Cristian Blanxer (Spania), Sergio Villalba (Spania), Ignacio Basualto Cereceda (Spania), Lauro Samblas Diaz (Spania), Paola Delfin Gaytan (Mexic).

Fis Art 2016 debuteaza oficial sambata, 2 iulie. ”Nu indraznim sa ne comparam cu evenimentele mondiale majore, nici nu vrem sa picam in extrema cealalta, caci nici prea multa modestie nu face bine, astfel ca va asiguram doar atat: editia de anul acesta a Festivalului International de Street Art Timisoara – Fis Art 2016 va fi de senzatie. Va invitam, cu tot dragul, sa-i cunoasteti pe artistii internationali, sositi din multe colturi ale tarii si lumii, incepand chiar din acest week-end. Maestri in street art, prietenii nostri vor fi prezenti in diverse puncte din oras, inarmati cu sprayuri, masti si casti, mult talent si imaginatie in exces”, declara Sergio Morariu, presedintele Fundatiei EnduRoMania, organizatoarea evenimentului. Pentru al saselea an consecutiv, Fis Art este organizat in colaborare cu Departamentul de Design al Facultatii de Arte din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara, iar de vara aceasta unul din parteneri a devenit Restaurantul Enoteca Amphora.

Trebuie spus ca Fis Art 2016 nu este unul tipic, nu are o perioada fixa de desfasurare, pentru ca artistii sosesc in Timisoara periodic, pana spre finalul anului, in functie de contractele pe care le au in diferite colturi ale lumii si de timpul lor disponibil. Vin de dragul artei, de dragul nostru si al vostru. Au indragit Timisoara si vor sa-si lase amprenta inedita si aici. Sunt artisti care au succes international si notorietate, care au zeci de premii la activ si participari de top.