Gabor Tompa semneaza un spectacol la Teatrul German de Stat Timisoara

26 iunie 2016

TGST_BiedermannLa Teatrul German de Stat Timisoara (TGST) se pune in scena piesa Biedermann si incendiatorii, de Max Frisch, in regia lui Gabor Tompa. Avanpremiera va avea loc marti, 28 iunie 2016, la ora 19,30, in inchiderea stagiunii 2015-2016 a Teatrului German de Stat. Reprezentatia se joaca in sala Teatrului German si beneficiaza de traducere in limba romana.

Regia spectacolului Biedermann si incendiatorii este semnata de Gabor Tompa, care monteaza in premiera la TGST. Decorul si light-design-ul sunt realizate de Helmut Sturmer, costumele de Carmencita Brojboiu, mastile de Ilona Varga-Jaro, iar proiectiile video de Ovidiu Zimcea. Muzica originala este compusa de Vasile sirli, in timp ce Florin Fieroiu este coregraful spectacolului. Distributia ii reuneste pe actorii Franz Kattesch, Eniko Blenessy, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Rares Hontzu, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Olga Torok, Dana Borteanu, Isa Berger, Isolde Cobet, Tatiana Sessler-Toami, Silvia Torok, Oana Vidoni si Anne-Marie Waldeck.

Dramaturg, scriitor si arhitect elvetian, Max Frisch exploreaza in opera lui tematici legate de identitate, individualitate, responsabilitate, moralitate si angajare politica. Este considerat, alaturi de Friedrich Durrenmatt, unul dintre cei mai importanti scriitori elvetieni. A primit titluri onorifice de la celebre universitati, precum Universitatea din Marburg, Germania, Bard College, City University din New York sau Universitatea Birmingham. A castigat importante premii literare, precum Premiul Georg Buchner in 1961 sau Premiul Heinrich Heine in 1989.

Gabor Tompa s-a nascut in 1957 si a studiat regia la Academia de Teatru si Film din Bucuresti. Colaboreaza cu Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca inca din anul 1981, devenind directorul acestui teatru in 1990. Din 2007 este director de program al Facultatii de Regie de la Universitatea California din San Diego. A realizat numeroase spectacole in Romania si in strainatate, in SUA, Slovenia, Cehia, Serbia, Marea Britanie, Ungaria, Germania, Canada, Franta si Spania. A fost distins cu numeroase premii UNITER, cu Premiul Hevesi Sandor si a primit numeroase titluri, precum titlul de Artist Emerit al Republicii Ungare in 2002 si de Ambasador al Culturii Maghiare in 2009.

Parabola Biedermann si incendiatorii – intitulata in subtitlu „o piesa didactica fara invataminte“ – vorbeste despre esecul omului obisnuit atunci cand ar trebui sa ia atitudine impotriva unui pericol iminent: niste necunoscuti se aciuiesc rand pe rand in casa producatorului de cosmetice Biedermann. Cu toate ca il scandalizase informatia din presa ca incendiatori deghizati gasesc pretexte sa intre in casele oamenilor, pentru a le da apoi foc, Biedermann nu ia atitudine impotriva intrusilor din propria casa. Comicul grotesc si accentele critice insotesc desfasurarea actiunii inspre un deznodamant care devine, cu fiecare etapa, unul inevitabil. Frisch a inceput lucrul la text in 1948, iar premiera absoluta a avut loc in 1958 la Zurich, fiind urmata la scurta vreme de montari in peste 50 de teatre din diverse tari. Lipsa de reactie a personajului principal a fost interpretata uneori drept reflectare a conduitei ce permisese ascensiunea unui dictator precum Adolf Hitler.

Save