Cabina literara digitala, la Institutul Francez Timisoara

13 iunie 2016

LIR_Timisoara_640Institutul Francez din Timisoara (Bd. C. D. Loga nr. 46) va invita la seara de inaugurare a cabinei literare digitale L.I.R. (Livre In Room), marti 14 iunie, ora 18,00 (intrarea este libea). Aceasta experienta literara imersiva, adevarata „Biblioteca din Babel” digitala, va fi accesibila publicului larg, datorita caracterului sau intuitiv si ludic. Spectatorul este invitat sa aleaga una dintre numeroasele carti puse la dispozitia sa, inainte de a fi trimis intr-o adevarata experienta de realitate augmentata, care conduce la transpunerea operei literare in imagini, voci si muzica, moment in care se contureaza o holograma care citeste un pasaj, timp de cateva minute. Proiectul L.I.R. ofera asadar spectatorului o prima idee a lumii imaginate de catre autor, scapand astfel, pret de cateva momente, de realitatea cotidiana.

Prin utilizarea tehnologiilor digitale, proiectul L.I.R. se dovedeste a fi un dispozitiv inovator de promovare a literaturii in randul publicului larg, dar si o modalitate interactiva de a trezi interesul tinerelor generatii pentru lectura. In urma experientei sale din Romania, catalogul L.I.R. va fi completat cu o lista de opere literare propuse de catre scriitoarea si regizoarea Alexandra Badea, urmand ca transpunerea acestora sub forma unei holograme sa fie realizata de catre actori romani.

Cabina ramane la Institutul Francez din Timisoara din 14 pana in 25 iunie 2016, iar pentru grupuri este necesara programarea vizitei in avans, la numarul de telefon 0256-490.544. Copiii sunt si ei bineveniti sa descopere cum prind viata cartile, insa daca au sub 12 ani vor trebui insotiti de un adult. In seara inaugurarii, gazdele au pregatit o lectura din „Maestrul si Margareta”, sustinuta de Andreea Andras, in limba romana si Sammy, in limba franceza. Matsimouna Zitou Manza (Sammy) este profesor de improvizatie teatrala si Andreea Andras este actrita si profesoara de arta dramatica, absolventa a Academiei de Arte George Enescu.

Instalatia literara digitala L.I.R. face parte din proiectul „Bibliotheques vivantes”, initiat de Institutul Francez si Ministerul Culturii si Comunicarii francez, in cadrul programului TransARTE, si este prezentata in Romania de catre Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Romania, in parteneriat cu Institutul Francez din Serbia, Biblioteca nationala a Serbiei si Teatrul Nouvelle Generation – CDN de Lyon.