Que Viva Picasso, la Muzeul de Arta

9 iunie 2016

Picasso_2016_640Incenad de astazi, Muzeul de Arta Timisoara (Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1) este gazda expozitiei internationale de grafica Que Viva Picasso. Expozitia este organizata in cooperare cu Merkur Global si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis.

In data de 2 noiembrie 1945, Pablo Picasso a intrat in atelierul tipografic al fratilor Mourlot din Paris. A adus niste desene si i-a cerut lui Fernand Mourlot sa le transforme in litografii. Cel care le-a intermediat intalnirea a fost pictorul si graficianul Georges Braque. Fernand Mourlot era cel mai bun litograf din Paris, lucrand pentru Henri Matisse, Marc Chagall si Joan Miro. In urmatoarele luni, Picasso a petrecut zile intregi in atelierul Mourlot discutand si luand decizii asupra metodelor de lucru.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Picasso a ramas in Paris. Din acea perioada dateaza numeroase capodopere grafice, precum Les Menines et la vie si Toros y Toreros.

Expozitia din cadrul Muzeului de Arta Timisoara prezinta un fragment din opera acestui genial artist. Ea include ciclul de lucrari Les menines et la vie, o interpretare a picturii lui Diego Velasquez, pictura pe care Picasso a admirat-o inca la varsta de 13 ani, atunci cand vizitase pentru intiia oara Muzeul Prado din Madrid. Cele 58 de lucrari din seria Les Menines et la vie exprima lupta personala a lui Picasso cu idolul sau in intentia de a-l egala.

Admiratia lui Picasso pentru corida este reprezentata prin litografiile ilustrate in cartea Toros y Toreros. Alaturi de acestea, sunt expuse o serie de fotografii reprezentandu-l pe artist in diverse ipostaze.

Pentru ca in anul 2016 se implinesc 100 de ani de la intemeierea miscarii artistice Dada, sunt expuse si ilustratiile lui Pablo Picasso din cartea Memoire des hommes a lui Tristan Tzara, fondatorul roman al celebrei miscari artistice de avangarda,  prieten cu Picasso.

Pablo Picasso a creat de-a lungul vietii 50.000 de opere de arta: pictura, grafica, ceramica, sculptura. Marele artist a exprimat mai bine ca oricare altul starea de spirit a umanitatii in secolul al XX-lea.

Expozitia Que Viva Picasso va fi deschisa publicului Muzeului de Arta Timisoara pana in data de 15 septembrie aprilie a.c., putand fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10,00-17,30.