Concert de muzica sacra

26 mai 2016

Isus_prunc_640Filarmonica Banatul si Centrul Cultural German din Timisoara organizeaza pe 30 mai 2016, ora 19,00, in Sala Capitol, un concert inedit de muzica sacra, intitulat De Profundis – muzica sacra din perspectiva Evului Mediu si a contemporaneitatii. Interpreteaza basul Martin Wistinghausen (Germania) si ansamblul ATEM: Rut Iovescu, Cristian Miclea, Cristina Constantin, Victor Parau.

In program:
Cantare gregoriana  De profundis clamavi pentru voce de bas
Alexandru Stefan Murariu: De profundis clamavi pentru voce de bas si percutie
Hildegard von Bingen: O ignee Spiritus pentru soprana si vioara
Matthias S. Kruger: seven lives pentru clarinet, vioara si pian
Antifonul Quod dico vobis – Exultate – Gloria  pentru voce de bas
Gabriel Malancioiu: De profundis pentru voce de bas si percutie
Hildegard von Bingen: O virtus Sapientiae pentru soprana, clarinet, vioara si pian
Martin Wistinghausen: amore langueo… pentru soprana, clarinet, vioara si pian
Antifonul Lux aeterna – Psalmul De Profundis  pentru voce de bas
Remus Georgescu: Ma ascund pentru voce de bas si percutie
Magister Perotinus: Beata viscera pentru soprana, clarinet, vioara si pian
Erich Hermann: shift 7 – you know what I’m sayin’ pentru soprana, bas, clarinet, vioara si pian

Acest concert tematic supune atentiei aspecte ale muzicii sacre, atat din perspectiva vremurilor apuse ale Evului Mediu (perioada secolelor XII-XIII) cat si imediata contemporaneitate (lucrari compuse special pentru acest proiect). Lucrarile vor fi interpretate de basul de origine germana Martin Wistinghausen si ansamblul timisorean ATEM, in cadrul acestui proiect aparand sub forma unui cvartet.

Interferentele din cadrul proiectului nu vor fi doar de natura stilistica, ci vor viza si ideea interculturalitatii: Martin Wistinghausen va interpreta trei lucrari compuse de compozitori romani (Alexandru Stefan Murariu, Gabriel Malancioiu si Remus Georgescu) si trei cantari gregoriene, iar ansamblul Atem va interpreta trei lucrari compuse de compozitori germani (Martin Wistinghausen, Matthias S. Kruger si Erich Hermann) si trei lucrari din perioada Ars Antiqua, aranjate pentru acest ansamblu.

Caracterul organic al acestui proiect (in ciuda programului care imbina muzici din perioade stilistice atat de contrastante) se va datora faptului ca toate lucrarile prezentate in concert vor fi subordonate aceleiasi idei calauzitoare, fiind vizata sacralitatea muzicii. Aceast aspect al muzicii va fi urmarit atat din perspectiva compozitorilor ce compuneau cantarile gregoriene cu un mileniu in urma, cat si din punctul de vedere al creatorului din ziua de azi si a modului in care caracterul sacru al muzicii este inteles astazi. Ineditul acestui concert, pe langa provocarile stilistice si culturale, se va datora si punerii in lumina a muzicii scrise in perioada Evului Mediu, o perioada care nu se bucura din pacate de atentia multor interpreti.