Cum se cuceresc femeile

23 mai 2016

Cum_se_cuceresc_femeile_640O demonstratie sclipitoare despre Cum se cuceresc femeile, facuta de seducatorul actor Claudiu Bleont, este, indubitabil, o lectie de neratat. Prilejul li se ofera spectatorilor din Timisoara luni, 30 mai 2016, cand spectacolul cu piesa lui Woody Allen va fi jucat, de la ora 19,00, pe scena Operei Nationale Romane.

Textul cu cel mai mare succes scris de regizorul, actorul si scenaristul distins cu patru premii Oscar s-a jucat la sfarsitul anilor 60 pe Broadway, iar in 1972 a devenit celebrul film Play it Again, Sam, chiar cu Woody Allen in rolul principal. Dupa mai bine de patruzeci de ani, regizorul Liviu Lucaci recalibreaza piesa pentru publicul din Romania anului 2016 si il provoaca pe Claudiu Bleont la ”o fantastic de comica  psihanaliza freudiana prin teatru si film”, dupa cum insusi actorul declara.

Liviu Lucaci traduce si adapteaza piesa impreuna cu Irina Caramizaru, o regizeaza si joaca rolul omului de afaceri si prieten binevoitor Dick. Spectacolul incepe cu proiectia  ultimei scene din filmul Casablanca, pretext ideal sa-l descoperim pe eroul comediei, Allan Felix (personajul interpretat de Claudiu Bleont), un critic de film devastat  de  divort, suferind, nitel ridicol, in pijamale. Cei mai buni prieteni ai lui incearca sa-l salveze de depresie incercand sa-i aranjeze intalniri amoroase care, invariabil, ies prost. Piesa se axeaza pe eterna dihotomie barbat-femeie, pe conflictul launtric intre barbatul-cuceritor si barbatul-prieten, indragostit de sotia amicului lui. Discursul interior al lui Allan, dialogurile sale  imaginare cu Bogart – idolul sau pe care incearca sa-l imite – si cu fosta sotie, evolutia personajul de la tipul ratat sentimental, incapabil de a seduce o femeie, la barbatul cuceritor, experientele amoroase povestite si fanteziile cinematografice, toate sunt piese ale unui puzzle comic irezistibil. ”Sa vezi  Cum se cuceresc femeile, timp de 100 de minute, e o terapie in liniste si un bun prilej de autocunoastere”, sustine Bleont.

Alaturi de Claudiu Bleont si Liviu Lucaci, distributia spectacolului produs de Teatrul Metropolis din Bucuresti ii reuneste pe actorii Angel Popescu, Alexandra Salceanu, Irina Caramizaru, Alexandra Laura Badea, Sorina Stefanescu. Spectacolul se incheie tot cu un fragment din Casablanca. Indrazneata, montarea lui Lucaci propune, cu un dens aport al cadrelor regizorului Tudor Jurgiu, o inovativa formula de teatru-film. Biletele pentru unica reprezentatie la Timisoara a spectacolului Cum se cuceresc femeile costa, in functie de loc, intre 50 si 100 de lei si s-au pus in vanzare la agentiile Operei si Teatrului National Timisoara.