Clisura Dunarii – Malul sarbesc, intr-o expozitie temporara la Muzeul Banatului

5 mai 2016

Expo_Clisura_640“Calatorule, bine ai venit in lumea fermecata a Clisurii Dunarii! Poate ca ai trecut deja prin coridoarele curbate ale timpului malului stang al Dunarii, ai simtit briza Cosavei dunarene, mirosul de tei si salcamul inflorit, ai vazut poate Babacaia si Cazanele Mici. Dar, nu, nicidecum armonia intreaga nu este completa daca nu cutreieri si malul drept, malul sarbesc. Permite atunci pescarului batran, ca prin ochiurile setcai, sa iti prezinte magia masivului Veliki Strbac, bancurile de pesti din golful Porecki, tesatura argintie a zanelor de apa din Lepenski Vir, surasul mut al secolelor Cetatii Golubac.

Aici, in continuare marsaluiesc legiunile lui Traian, in timp ce Decebal, de pe malul celalalt ii sfideaza si se spala pe fata cu apa din Golful Mraconia. Oare stii ca roua miroase la fel pe ambele maluri? Incearca sa cuprinzi luna cu privirea in timp ce se oglindeste pe faleza de la Donji Milanovac iar mandrii pini banateni sfideaza soarele pe buza caciulii Trescovatului. Aici secolele sunt mai mici decat un bob de strugure din Belobresca, iar momentul este vesnic precum Dunarea. Ia o scoica de la Hajducka vodenica, aseaz-o pe urechea dreapta si vei auzi vuietul valurilor Marii Panonice despre care se spune ca s-a strecurat chiar pe aici.

Odihneste-te pe pragul casei taranesti, vezi cum straluceste dulceata de gutui in borcane si cheama apa rece de izvor de la care  iti amortesc dintii. Treci peste spinarea balaurului, care opreste Dunarea chiar aici la Portile de Fier, dupa care culege un mar si-l miroase, asa cum  miroase Tekia. Oare stii ca de sub poalele Strbac-ului se vede cel mai bine  laleaua banateana care prin aprilie incepe sa-si fluture aurul? Oare stii ca la casa sarbeasca usa este vesnic deschisa, slivovita curge in torente iar mirosul painii proaspat scoase se amesteca cu cetile dunarene, despre care se spune ca aici sunt cele mai dese?
Bine ai venit, calatorule!” – dr. Sretco Milanovici.

In ultimii 10 ani, Clisura Dunarii a cunoscut o crestere progresiva a vizitelor turistice. Procentual vorbind, cea mai mare parte a turistilor si iubitorilor de natura sunt din partea de vest a Romaniei, respectiv din Timisoara, cel mai mare centru economico-demografic din vestul tarii. Un numar neinsemnat de vizitatori cunosc faptul ca si pe malul sarbesc exista un potential turistic foarte diversificat si bine dezvoltat, un parc national (cel mai mare si cel mai cunoscut din Serbia), iar numarul turistilor timiseni care au traversat Dunarea (la trecerea de frontiera de la Portile de Fier I) este si mai mic. Real vorbind, ideea de organizare a expozitiei de prezentare a acestui parc national cu toate valorile sale (naturale, culturale, turistice si gastronomice) pe care poate sa le ofere este de o mare importanta pentru publicul timisorean, si nu numai.

Tema de baza a expozitiei este prezentarea patrimoniului natural, cultural si turistic al zonei Parcului National Djerdap, precum si a zonei viitorului Geoparc Djerdap, care cuprinde teritoriile administrative ale comunelor Golubac, Majdanpek, Kladovo si Negotin. Prin prezentarea realizata intr-o maniera deosebit de atractiva, dar si prin manifestarile interactive ce o insotesc, expozitia tematica se adreseaza publicului larg si promoveaza principalele atractii naturale, culturale, turistice si gastronomice ale Clisurii Dunarii de pe malul sarbesc.

Expozitia Clisura Dunarii – Malul sarbesc, patrimoniul natural, cultural si turistic al Parcului National Djerdap,  Republica Serbia, este gazduita, in perioada 5 mai – 6 iunie 2016, de masarda B1 a Bastionului Maria Theresia (str. Martin Luther nr. 4) din Timisoara. Expozitia este realizata de Administratia Parcului National Djerdap – Republica Serbia, in colaborare cu Muzeul Banatului Timisoara, Sectia Stiintele Naturii, sub egida Consiliului Judetean Timis.

In aceeasi perioada, Muzeul Banatului gazduieste cea de-a V-a editie a expozitiei temporare Expovenatoria, in mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.  Organizata de Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi din Timis, in colaborare cu Clubul de Vanatoare Timisoara, expozitia prezinta trofee cinegetice specifice zonei de campie a Banatului, trofee de vanat african si picturi cu specific vanatoresc.