Treptele Catedralei, simbol al Revolutiei, vor fi puse in valoare de catre UVT

7 aprilie 2016

trepte_catedrala_640In Sag, la marginea unei paduri, in mijlocul unei gropi de moloz, au fost identificate treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara, simbol puternic al Revolutiei din 1989. Acestea fusesera inlocuite in urma reabilitarii din anul 2013.

Treptele pe care in decembrie 1989 au murit primii manifestanti anticeausisti si anticomunisti au fost recuperate cu sprijinul unei echipe de la Cons Electrificare Instal, iar acum vor fi puse in valoare de catre Universitatea de Vest din Timisoara. Acestea vor face obiectul unui concurs de proiecte al Facultatii de Arte si Design. Se doreste valorificarea lor in cadrul unui monument care ar putea fi expus in Parcul artistilor din zona Oituz, in apropierea Memorialului Revolutiei.

„Vestea identificarii acestor trepte, cu o valoare simbolica deosebita, m-a bucurat, dar si intristat. M-a intristat pentru ca o parte a istoriei noastre a zacut ani intregi intr-o groapa de moloz. M-a bucurat, in contextul in care ele au fost identificate si le putem pune in valoare prin colegii nostri de la Facultatea de Arte si Design. Ne dorim sa aducem cinste oamenilor care au scris istoria in acele momente”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Aproximativ 3 metri cubi de trepte au fost recuperati din groapa de moloz de la Sag si vor ajunge la Universitatea de Vest din Timisoara.