Expozitie de grafica van Gogh, la Muzeul de Arta Timisoara

2 aprilie 2016

Van_Gogh_afis_TM_640Muzeul de Arta Timisoara organizeaza joi, 7 aprilie 2016, ora 18,00, la Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1, vernisajul expozitiei internationale de grafica Vincent van Gogh – Desenul arhetipal. Expozitia este organizata de Muzeul de Arta Timisoara in cooperare cu Merkur Global si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis.

Vincent van Gogh (1853-1890) este unul dintre cei mai cunoscuti pictori ai lumii, situat pe aceeasi treapta cu Leonardo da Vinci, Rembrandt van Rijn, Peter Paul Rubens, Pierre Auguste Renoir si Pablo Picasso. Aproape toti am auzit de el. Pe Google este artistul cu cele mai multe cautari. Frumusetea operei sale si, poate, viata sa tragica, plina de indoieli si ezitari, l-au transformat intr-unul dintre parintii artei moderne.

Muzeul de Arta Timisoara prezinta publicului o suta de desene realizate de van Gogh. Aceasta expozitie este importanta pentru cei ce doresc sa inteleaga viata si opera acestui artist. Desenul reprezinta un stil aparte in creatia lui van Gogh. Aici, emotiile sunt exprimate cu multa claritate. Descifrandu-le, lumea lui van Gogh se face usor inteleasa.

Iubitorii de arta se gandesc la contributia lui la arta moderna, la minunatele sale peisaje post-impresioniste, la simtul deosebit pentru armonie si frumusete, la autopotretele expresive si la culorile puternice. Lumea cunoaste cel putin faptul ca a dus o viata amara, si-a taiat o ureche si s-a sinucis la 37 de ani.

Atunci cand privim tragediile din viata lui van Gogh, descoperim o minte ascutita, inzestrata cu o inteligenta iesita din comun si cu o puternica sensibilitate. Exista butada binecunoscuta: geniul si nebunia merg mana in mana. Dar aceasta este doar o fraza. Van Gogh ne invita sa privim mai atent destinul sau individual. Parafrazandu-l pe filozoful germano-italian Romano Guardini, a fi inteligent si sensibil reprezinta o combinatie periculoasa pentru ca ne face sa credem ca lumea si viata pot fi diferite. Acest punct de vedere transforma emotiile, conducand la suferinta.

Van Gogh a analizat in profunzime lumea din jurul sau. A descris-o prin desene, prin linii clare si taioase. In frumusetea peisajelor artistului putem descoperi visul despre o lume asa cum o vedea el. Acesta este motivul pentru care oferim un dialog intre desene si imaginile reprezentand peisaje.

Principalul scop al acestei expozitii este urmatorul: intr-o perioada de aproape zece ani, van Gogh a realizat 864 de picturi si peste 1000 de desene. A incercat sa se elibereze de dilemele dintre creativitate si nebunie, dintre analiza si visare, muncind enorm. Desenele se prezinta ca fiind timide, modeste si singuratice, asa cum era el insusi in spatele lumii galagioase.

Poate acum vom intelege de ce desenele sale sunt mai mult decat niste simple schite pentru picturi. De fapt, ele il reprezinta pe suferindul Vincent cvare si-a sacrificat tineretea pentru a ne face constienti de semnificatia emotiilor sale. Van Gogh se afla ancorat in traditia artistilor umanisti, asemenea lui Rembrandt, care plaseaza omul si sentimentele in centrul compozitiei. Fara van Gogh, Guernica lui Picasso nu ar fi fost posibila.

In 1971, cantaretul american Don McLean spunea in versurile hitului sau “Vincent” – “aceasta lume nu a fost creata pentru cineva atat de frumos ca tine”. Am putea adauga: “Ai facut aceasta lume minunata” cu visele tale pictate reprezentand o lume in armonie, cu Cafeneaua de noapte, cu Noptile instelate, cu naturile moarte sau cu floarea soarelui. Ne-ai invatat ca emotiile reprezinta un lucru foarte serios.

Prin aceasta expozitie al carei curator este domnul Thomas Emmerling, Muzeul de Arta Timisoara va prezinta o suta dintre desenele lui van Gogh provenind din colectia industriasului olandez Hydde Nieland din Dordrecht. Lucrarile reprezinta heliogravuri tiparite dupa van Gogh (publicate in 10 volume). Acestea au fost publicate la tipografia olandeza Versluys en Scherjon din Utrecht. Nieland le-a achizitionat in timpul unei expozitii van Gogh de la Haga, in 1892. Portofoliul a fost publicat cu ocazia inaugurarii Muzeului din Dordrecht / Olanda, in 1905.

Asa cum reiese din documente, Hydde Nieland a vandut drepturile de publicare ale desenelor de doua ori, pentru ca in 1905 Kirchner a publicat acelasi portofoliu in alta editie. Portofoliul original tiparit la Versluys en Scherjon este primul publicat, iar acesta este prezentat in expozitia de fata. Multe alte editii urmau sa apara. Spre deosebire de editiile de mai tarzii, desenele din acest portofoliu nu au aparut niciodata pe piata de arta. Este prima colectie de heliogravuri dupa desenele lui van Gogh.

Thomas Emmerling este incantat sa promoveze aceasta colectie la Muzeul de Arta Timisoara pe parcursul lunii aprilie 2016, apreciind interesul pentru cultura al publicului din Timisoara. Expozitia Vincent van Gogh – Desenul arhetipal va fi deschisa publicului Muzeului de Arta Timisoara pana pe 29 aprilie, putand fi vizitata de marti pana duminica, intre orele 10,00-17,30.