Expo Povestile fabricilor

7 martie 2016

Expo_Povestile_fabricilor_640Element central al vietii din Timisoara, industria a animat viata cotidiana a mii de muncitori timp de doua secole si a modelat un peisaj urban aparte pe care se cuvine sa-l pastram si sa-l punem in valoare. Cosmopolit, cand la granitele Imperiului Austro-Ungar, cand punct de ancorare la vestul Romaniei contemporane, orasul, de traditie comerciala incepand cu secolul al XVIII-lea, a vazut organizandu-se in jurul sau o viata industriala intensa, dand nastere unui remarcabil patrimoniu, unic in Romania.

Mutatiile economice genereaza o renastere urbana, un veritabil subiect de studiu. Abordarea patrimoniala se afla in centrul reflectiilor despre renasterea si, in special, viitorul acestor foste centre industriale. Demolare, conservare, reutilizare sunt cuvintele cheie care rasuna in urechile decidentilor si investitorilor. Timisoara si cartierele sale vechi ofera posibile chei de rezolvare ale acestei dificile ecuatii.

Ce ramane, asadar, din aceste ateliere, depozite, fabrici dupa incetarea sau reorganizarea activitatii? Inscriindu-se intr-o cautare de indicii, proiectul Povestile fabricilor isi propune sa se intereseze asupra perspectivelor lasate de acest patrimoniu industrial.

Institutul Francez din Timisoara a invitat-o pe artista fotograf Floriane Spinetta in rezidenta, pentru a lucra cu studenti de la Facultatea de Arhitectura si Urbanism si Facultatea de Arta si Design din Timisoara in cadrul unui workshop. Prin aproprierea subiectului, prin forta detaliului, in cadrul unei munci in echipa, artista impreuna cu studentii au reflectat asupra acestei stari de fapt. Rezultatul acestor reflectari va putea fi admirat in cadrul expozitiei de grup (fotografie, video, desen, instalatie) in perioada 8-22 martie 2016, la Centrul Cultural Ambasada (str. Anton Seiller nr. 2). Vernisaj: marti, 8 martie, ora 18,00.