Marc Chagall – Ilustratii pentru Biblie, la Muzeul de Arta

17 februarie 2016

Chagall_Biblie_640Muzeul de Arta Timisoara (Palatul Baroc din Piata Unirii nr. 1) gazduiese expozitia de litografii Marc Chagall – Ilustratii pentru Biblie. Evenimentul este organizat de Muzeul de Arta Timisoara in cooperare cu Euro Art Luxembourg si cu sprijinul Consiliului Judetean Timis.

Expozitia include un fragment relevant din opera extraordinara a lui Marc Chagall, parte a programului prin care Muzeul de Arta Timisoara in cooperare cu Euro Art Luxemburg ofera publicului lucrari semnate de mari maestri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec, Chagall sau Van Gogh.

Marc Chagall este unul dintre marii artisti ai secolului al XX-lea, ultimul dintre marii modernisti europeni. Dupa cum spunea prietenul sau, poetul francez Guillaume Apollinaire, lucrarile sale ne conduc intr-o lume “supra-realistica” (de aici, notiunea de suprarealism, descriind un intreg curent artistic si literar).

Expozitia Marc Chagall – Ilustratii pentru Biblie de la Muzeul de Arta Timisoara prezinta o tema de referinta din creatia marelui artist, ilustrarea Bibliei. Marc Chagall a creat litografiile din seria biblica in urma unei calatorii in Tara Sfanta. Incepand cu deceniul al treilea al secolului trecut, reflectase asupra acestei teme. A fost ajutat la punerea in viata a proiectului de catre cunoscutul editor parizian Ambroise Vollard, cel ce in anul 1930 i-a comandat ilustratiile pe tema textelor sacre fundamentale. Acelasi editor ii oferise si asistenta financiara pentru calatoria in Tara Sfanta. A lucrat la ilustrarea Bibliei timp de mai bine de doua decenii (1931-1956), studiind mai ales transpunerile biblice ale lui Rembrandt si El Greco.

Potrivit lui Marc Chagall, impresiile de calatorie au fost „cele mai puternice din viata lui” si au devenit o sursa de inspiratie pentru litografiile pe care Muzeul de Arta Timisoara va invita sa le admirati in perioada 18 februarie – 20 septembrie 2016, de marti pana duminica, intre orele 10,00-17,30.